Basic general knowledge about India

Question: 1

The stock market in India is regulated by which of these following organization?

(A) SEBI (Security of Exchange Board of India).
(B) RBI (Reserve Bank of India).
(C) SBI (State Bank of India).
(D) BSE (Bombay Stock Exchange).
show answer

Answer: (A) SEBI.

Question: 2

What is the full form of Epic, used to check a voter’s identity?

(A) Election Photo Identity Code.
(B) Electronic Photo Identity Card.
(C) Electors Photo Identity Card.
(D) Election Photo Identity Card.
show answer

Answer: (C) Electors Photo Identity Card.

Question: 3

Dr. Verghese Kurien is popularly known as the father of-

(A) Red Revolution.
(B) Green Revolution.
(C) White Revolution.
(D) Yellow Revolution.
show answer

Answer: (C) White Revolution.

Question: 4

Who holds the distinction of having the highest civilian awards of India as well as of Pakistan?

(A) APJ Abdul Kalam.
(B) JRD Tata.
(C) Morarji Desai.
(D) Lata Mangeskar.
show answer

Answer: (C) Morarji Desai.

Question: 5

Which of the following river in India is also known as ‘Yarlung Zangbo’?

(A) Kaveri.
(B) Yamuna.
(C) Brahmaputra.
(D)Ganga.
show answer

Answer: (C) Brahmaputra.

Question: 6

Heart-rot is a disease which causes the decay of woods in trees. Which of the following infectious agent is responsible for this?

A. Bacteria.
B. Fungi.
C. Virus.
D. Protozoan.
show answer

Answer: B. Fungi.

Question: 7

Which is the edible part of the fruit Mulberry?

A. Thalamus.
B. Upper Layer of the fruit.
C. Whole Fruit.
D. Only the juice came out after Squeezing it.
show answer

Answer: C. Whole Fruit.

Question: 8

Bacillus Pasteurella Petis is a gram negative bacteria which can infect both human and animal. Which of these following disease can be spread by the infection of this bacteria?

A. Aids.
B. Cancer.
C. Plague.
D. Pox.
show answer

Answer: C. Plague.

Question: 9

Which of the following scientist is at first to be Knighted, a british honour system?

A. Isaac Newton.
B. Rachel carson.
C. E O Wilson.
D. Henry Martyn Leland.
show answer

Answer: A. Isaac Newton.

Question: 10

Autonomic Nervous System which was presented by Langley in 1921 influence the function of which part of the body?

A. Brain.
B. Eyes.
C. Face.
D. All internal organs of the body.
show answer

Answer: D. All internal organs of the body.

2 comments

Comments are closed.