General Knowledge for PSC Exam 3

Question: 1

Night blindness is a deficiency disease of which of these following vitamin?

(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin C
(D) Vitamin K
show answer

Answer: (A) Vitamin A

Question: 2

A temperature of 300 Degree Centigrade corresponds to an absolute temperature of-

(A) 27 kelvin.
(B) -27 kelvin.
(C) 523 kelvin.
(D) 573 kelvin<./td>
show answer

Answer: (D) 573 kelvin.

Question: 3

‘Godfather’ is a famous novel related to crime was written by-

(A) V. S. Naipal.
(B) Guntar Grass.
(C) Mario Pujo.
(D) Erich Segal.
show answer

Answer: (C) Mario Pujo.

Question: 4

Which of the following is the unit of frequency?

(A) Kg – m
(B) Sec.
(C) Hertz
(D) Cm/Sec2
show answer

Answer: (C) Hertz

Question: 5

Who of the following chess players won the world Chess Championship in 2012?

(A) Vishwanathan Anand.
(B) Gary kasparov.
(C) Vladimir Kramnik.
(D) Anatoly Karpov.
show answer

Answer: (A) Vishwanathan Anand.

Question: 6

What is the full form of SETI in the field of Astrobiology?

A. Search for Extra Transformation Intelligence.
B. Search for Extra Terrestrial Intelligence.
C. Sound for Extra Terrestrial Intense.
D. Search for Evaporation Terrestrial Intelligence.
show answer

Answer: B. Search for Extra Terrestrial Intelligence.

Question: 7

Which of the following diseases is a deficiency disease of iodine?

A. Itai Itai.
B. Goitre.
C. Hypersomnia.
D. Night Blindness.
show answer

Answer: B. Goitre.

Question: 8

Corundum (mixture of iron, titanium and chromium) is the second hardest mineral after-

A. Gold.
B. Platinum.
C. Diamond.
D. Coal.
show answer

Answer: C. Diamond.

Question: 9

“The midwife of technological development” is a term associated with which of the following field of science?

A. Civil Engineering.
B. Systems Engineering.
C. Evolution of Environment.
D. Plastic Engineering.
show answer

Answer: B. Systems Engineering.

Question: 10

Which of the following country is called as Friendly Islands?

A. Brazil.
B. Australian.
C. Tonga.
D. Austria.
show answer

Answer: C. Tonga.