General Knowledge for PSC exams

Question: 1
Who has been called as the ‘Napoleon of India’?

(A) Asoka.
(B) Kaniska.
(C) Samudragupta.
(D) Chandragupta II Vikramaditya.
show answer

Answer: (C) Samudragupta.

Question: 2
Which of the following can dissolve gold?

(A) HNO3
(B) H2SO4
(C) H2SeO4
(D) Aqua Regia
show answer

Answer: (D) Aqua Regia.

Question: 3
What type of new Public Sector Bank is proposed to be set up in the 2013-14 Union Budget of India?

(A) Agricultural Bank.
(B) Industrial Bank.
(C) Commercial Bank.
(D) Women’s Bank.
show answer

Answer: (D) Women’s Bank.

Question: 4
Ustad Amzad Ali Khan is associated with which of the following instruments?

(A) Violin.
(B) Sarod.
(C) Tabla.
(D) Sitar.
show answer

Answer: (B) Sarod.

Question: 5
In 2012, the WHO (World Health Organisation) declared India as a free country from which disease?

(A) Small Pox.
(B) Polio.
(C) Tuberculosis.
(D) Chicken Pox.
show answer

Answer: (B) Polio.

Question: 6
How much of our body weight is because of water?

A. 5% to 10%.
B. 65% to 75%.
C. 90% to 95 %
D. 99%
show answer

Answer: B. 65% to 75%.

Question: 7
What is open unemployment?

A. unemployment caused by depression.
B. have more work but less ability.
C. have ability to work but no work.
D. no work available at the current rate.
show answer

Answer: C. have ability to work but no work.

Question: 8
ITDC (Indian Tourism Development Corporation) was started from which year?

A. 1952
B. 1958
C. 1966
D. 1976
show answer

Answer: C. 1966

Question: 9
What is Active Market?

A. Active Market is the direct selling behaviour of a company.
B. Active Market means the stock exchange where regular trsactional opertion happen.
C. Active Market is the availability of loans and refunds by an banking organisation.
D. It is the Ecommerce Market where everyday transaction taken place.
show answer

Answer: B. Active Market means the stock exchange where regular trsactional opertion happen.

Question: 10
What is the chemical name of Vitamin K?

A. Ribiflavin.
B. Calciferol.
C. Phylloquinone.
D. Ascorbic Acid.
show answer

Answer: C. Phylloquinone.