General knowledge history of India

Question: 1

Rigvedic Aryans lived in which of these following region of India?

(A) Northern India.
(B) All over India.
(C) Eastern Part of India.
(D) Sapta Sindhu area.
show answer

Answer: (D) Sapta Sindhu area.

Question: 2

The Lion Capital at Sarnath is belonged to which of these following king of Indian History?

(A) Chandragupta.
(B) Kanishka.
(C) Harsha.
(D) Ashoka.
show answer

Answer: (D) Ashoka.

Question: 3

The Rebellion(revolt) of 1857 started at the town of Meerut. Who was the Governor general of India at that time?

(A) Lord Canning.
(B) Lord Wellesley.
(C) Lord Palmerston.
(D) Lord Ellenborough.
show answer

Answer: (A) Lord Canning.

Question: 4

Which one of the following is the most significant feature of the Indus Valley Civilization?

(A) Socio-Economic system.
(B) Ritualistic Life.
(C) Town Planning.
(D) Social Life.
show answer

Answer: (C) Town Planning.

Question: 5

The greatest development in the Kushan period was in the field of-

(A) Religion.
(B) Art.
(C) Literature.
(D) Architecture.
show answer

Answer: (B) Art.

Question: 6

The fourth Mysore war was fought between British soldiers and Tipu Sultan. Who got the victory?

A. Tipu Sultan.
B. British Dynasty.
C. Tie.
D. No result.
show answer

Answer: B. British Dynasty.

Question: 7

In 1773 British parliament passed The regulating Act which help British company-

A. to control over commercial activities.
B. to gain better control over territories.
C. Both A and B.
D. to showoff their power all over the world.
show answer

Answer: C. Both A and B.

Question: 8

In 1646 which of the following ruler captures Torna, a fort located at Maharashtra, India?

A. Maharaja Ranjit Singh.
B. Shivaji.
C. Shuja-ud-daula.
D. Ahmad Shah.
show answer

Answer: B. Shivaji.

Question: 9

In 1879 after the Verncular Press act passed-

A. duties on rice abolished.
B. duties on war resources abolished.
C. duties on cotton abolished.
D. duties of water abolished.
show answer

Answer: C. duties on cotton abolished.

Question: 10

After the Indian Council Act passed who become the Governor General and Viceroy of India in 1899?

A. Lord Canning.
B. Lord Curzon.
C. Warren Hastings.
D. Lord William Bentinck.
show answer

Answer: B. Lord Curzon.

1 Comment

Comments are closed.