General knowledge in india

Question: 1

Who is the head to transact the business of the Lok Sabha, the lower house of Indian Parliament?

(A) Prime Ministar of India.
(B) Vice president of India.
(C) Dy. Speaker of Lok Sabha.
(D) Speaker of Lok Sabha.
show answer

Answer: ((D) Speaker of Lok Sabha.

Question: 2

Sundarbans is a natural region of West Bengal, India. What type of forests are seen in this region?

(A) Tidal forests.
(B) Monsoon forests.
(C) Tropical Evergreen forests.
(D) Temperate Evergreen forests.
show answer

Answer: (A) Tidal forests.

Question: 3

Which one of the following settlements was comprised of Zamindar as middleman to collect the land revenue?

(A) Mahalwari Settlement.
(B) Ryotwari Settlement.
(C) Permanent Settlement.
(D) Ryotwari land tenure system.
show answer

Answer: (C) Permanent Settlement.

Question: 4

Who is the writer of the epic sanskrit poem Buddhacharita, based on the life of Gautam Buddha?

(A) Charak.
(B) Ashwaghosha.
(C) Nagarjuna.
(D) Kalidas.
show answer

Answer: (B) Ashwaghosha.

Question: 5

Sriharikota satellite launching station is located in which of the following state in India?

(A) Bengaluru.
(B) Kerala.
(C) Rajasthan.
(D) Andhra Pradesh.
show answer

Answer: (D) Andhra Pradesh.

Question: 6

Sir Humphrey Davy a famous chemist from England discovered calcium and sodium in which year?

A. 1708
B. 1808
C. 1890
D. 1990
show answer

Answer: B. 1808

Question: 7

Florigens is a plant hormone that help trees in-

A. forming of leaves.
B. bloooming of flowers.
C. increase from the root.
D. increse of trunks.
show answer

Answer: B. bloooming of flowers.

Question: 8

Hooke’s law is a principle of physics that describe about-

A. Momentum.
B. Speed.
C. Elasticity.
D. Mass.
show answer

Answer: C. Elasticity.

Question: 9

Marketing is the process of planning, executing and promotion to-

A. create better goods.
B. satisfy the user.
C. make profit.
D. All of these.
show answer

Answer: D. All of these.

Question: 10

Flightless Birds such as Kiwi and Emus are of which Kingdom?

A. Reptilia.
B. Aves.
C. Mammalia.
D. Phylum Echinodermata.
show answer

Answer: B. Aves.