General knowledge india

Question: 1

Koodankulam Atomic Energy is situated in which of the following states in India?

(A) Karnataka.
(B) Kerala.
(C) Tamil Nadu.
(D) Gujarat.
show answer

Answer: (C) Tamil Nadu.

Question: 2

Pandit Ravi Sankar won the ‘Silver Bear’ in Berlin Film Festival for music direction in the film-

(A) Pather Panchali.
(B) Kabuliwala.
(C) Meghe Dhaka Tara.
(D) Moner Manus.
show answer

Answer: (B) Kabuliwala.

Question: 3

Who is the author of the great novel the ‘Namesake’?

(A) Jhumpa Lahiri.
(B) Amitava Ghosh.
(C) Bhavana Chauhan.
(D) Kiran Desai.
show answer

Answer: (A) Jhumpa Lahiri.

Question: 4

Which Article of the Indian Constitution empowers amendment of the Constitution of India?

(A) Article no. 368.
(B) Article no. 356.
(C) Article no. 357.
(D) Article no. 359.
show answer

Answer: (A) Article no. 368.

Question: 5

Who described the revolting of 1857 as First Indian war of Independence?

(A) Mrinal Mazumdar.
(B) R. C. Mazumdar.
(C) B. G. Tilak.
(D) V. D. Savarkar.
show answer

Answer: (D) V. D. Savarkar.

Question: 6

Who was the first Indian Women President of the Indian National Congress?

(A) Rajkumari Amrit Kaur.
(B) Annie Besant.
(C) Vijaylakshmi pandit.
(D) Sarojini Naidu.
show answer

Answer: (D) Sarojini Naidu.

Question: 7

Which of the following person was not an exponent of ‘Bhakti Movement’?

(A) Ramananda.
(B) Kabir.
(C) Shankaracharya.
(D) None of them.
show answer

Answer: (D) None of them.

Question: 8

Directive Principles of state policy of Indian Constitution is borrowed from which of these following nation?

(A) America.
(B) Ireland.
(C) England.
(D) Germany.
show answer

Answer: (B) Ireland.

Question: 9

Who was the first Chairman of Indian Planning Commission?

(A) Mahatma Gandhi.
(B) Dr. B. R. Ambedkar.
(C) C. Rangarajan.
(D) Jawahar Lal Nehru.
show answer

Answer: (D) Jawahar Lal Nehru.

Question: 10

The confluence of river Alakananda and Bhagirathi taken place at-

(A) Devaprayag.
(B) Rudraprayag.
(C) Allahabad.
(D) Varanasi.
show answer

Answer: (A) Devaprayag.