General Knowledge questions important for PSC exam

Question: 1

Which Dam is currently at the centre of controversy between Kerala and Tamil Nadu?

(A) Nagarjunsagar Dam.
(B) Mullaperyar Dam.
(C) Perunchani dam.
(D) Mettur Dam.
show answer

Answer: (D) Mettur Dam.

Question: 2

Who is the author of the great novel ‘Anna Kerenina’?

(A) Leo Tolostoy.
(B) Gorky.
(C) Dostoevsky.
(D) Turgenev.
show answer

Answer: (A) Leo Tolostoy.

Question: 3

Which of the following pair is from the same group of periodic table, used for the arrangement of chemical elements?

(A) Mg, Ca.
(B) Mg, K.
(C) Mg, Cu.
(D) Mg, I.
show answer

Answer: (A) Mg, Ca.

Question: 4

Who is the current chairman of NABARD?

(A) Prakash Bakshi.
(B) C. Rangarajan.
(C) C. B. Bhave.
(D) Harsh Kumar Bhanwala.
show answer

Answer: (D) Harsh Kumar Bhanwala.

Question: 5

What is the difference between Monocot flowers and dicot flowers?

(A) Monocot flowers are larger than those of dicot.
(B) Monocot flowers possess no smell but dicot flowers are.
(C) Monocot flowers possess no nectaries but dicot flowers are.
(D) Monocot flowers are not coloured but dicot flowers always colored.
show answer

Answer: (D) Monocot flowers are not coloured but dicot flowers always colored.

Question: 6

NDC (National Development Council) was formed in which year?

A. 1885
B. 1952
C. 1986
D. 1990
show answer

Answer: B. 1952

Question: 7

Which of the following is not a type of planning (a process of thinking to achieve goals)?

A. Indicative Planning.
B. Imperative Planning.
C. Perspective Planning.
D. Sustainable Planning.
show answer

Answer: D. Sustainable Planning.

Question: 8

Gandhian Plan was formed on the basis of growth in 1944 by-

A. Dr. Verghese Kurien.
B. Dr. Norman Borlaug.
C. Acharya S.N. Agarwala.
D. Sachdananda Sinha.
show answer

Answer: C. Acharya S.N. Agarwala.

Question: 9

PURA is an economic development model organised by Dr. A.P.J. Abdul kalam, which came into action from 2004. What is the full form of PURA ?

A. Providing Universal Amenities in Rural Areas.
B. Providing Urban Amenities in Rural Areas.
C. Performing Urban Assessments in Rural Amenities.
D. Providing Unique Artificial in Regional Areas.
show answer

Answer: B. Providing Urban Amenities in Rural Areas.

Question: 10

Albumins is an example of-

A. Simple Protein.
B. Conjugated Protein.
C. Derived Protein.
D. None of these.
show answer

Answer: A. Simple Protein.