General knowledge questions

Question: 1

The velocity of sound get increased(low to high) in which order within these three(Water, Iron, Air) different media?

(A) Water – Iron – Air.
(B) Iron – Air – Water.
(C) Air – Water – Iron.
(D) Iron – Water – Air.
show answer

Answer: (C) Air – Water – Iron.

Question: 2

What is the function of haemoglobin, a molecule in human red blood cell?

(A) Utilisation of energy.
(B) Destruction of bacteria.
(C) Prevention of Anaemia.
(D) Transportation of Oxygen.
show answer

Answer: (D) Transportation of Oxygen.

Question: 3

In which of these following industry the workers are mostly get infected by Byssinosis disease?

(A) Aluminium Industry.
(B) Plastic Industry.
(C) Textile Industry.
(D) Steel Industry.
show answer

Answer: (C) Textile Industry.

Question: 4

If we take tamarind juice in our meals, then it will help us-

(A) To fight against tooth decay.
(B) To take care of our body to fight against different diseases.
(C) For easy digestion of food.
(D) To cut excess fat.
show answer

Answer: (C) For easy digestion of food.

Question: 5

Where is the Headquarter of INTERPOL, the International Criminal Police Organization?

(A) Bonn – Germany.
(B) Vienna – Austria.
(C) Lyon – France.
(D) Newyork – America.
show answer

Answer: (C) Lyon – France.

Question: 6

Which of these following kind of transformation of energy happens in photosynthesis?

(A) Solar energy to mechanical energy.
(B) Solar energy to light energy.
(C) Solar energy to Chemical energy.
(D) Chemical energy to mechanical energy.
show answer

Answer: (C) Solar energy to Chemical energy.

Question: 7

A safety match stick is coated with a combustible material at the tip, which is known as-

(A) Sulphur.
(B) Carbon.
(C) Phosphorous.
(D) Zinc Sulphide.
show answer

Answer: (A) Sulphur.

Question: 8

‘Aurora Australis’, a natural lightning disaster seen in which of these following region?

(A) Antarctic region.
(B) Equator.
(C) Arctic region.
(D) Tropic of Cancer.
show answer

Answer: (A) Antarctic region.

Question: 9

Telegraph code used for the transformation of information through telegraphy system. Telegraph code was invented by-

(A) John Logie Baird.
(B) Samuel F. B. Morse.
(C) Alexander Graham Bell.
(D) Laennec.
show answer

Answer: (B) Samuel F. B. Morse.

Question: 10

On which of the following date the ‘World Environment Day’ is celebrated?

(A) January, 5
(B) March, 5
(C) June, 5
(D) November, 5
show answer

Answer: (C) June, 5


6 Comments

  1. Sir please give us important question for upcoming ibps po exam. I am appearing for this exam..It will be helpful to all of us. Thank you in advance.

Comments are closed.