important Gk questions

Question: 1
Swathling Cup is associated with which of these following games or sports?

(A) Volleyball.
(B) Basketball.
(C) Bridge.
(D) Table Tennis.
show answer

Answer: (D) Table Tennis.

Question: 2
Which of the following is the national game of India?

(A) Football.
(B) Cricket.
(C) Tennis.
(D) Hockey.
show answer

Answer: (D) Hockey.

Question: 3
Which of the following team is the winner of FIFA World Cup 2010?

(A) Netherlands.
(B) Spain.
(C) Germany.
(D) Australia.
show answer

Answer: (B) Spain.

Question: 4
Which of the following interest rate is not determined by RBI (Reserve Bank of India)?

(A) Bank Rate.
(B) CRR.
(C) SLR.
(D) PLR.
show answer

Answer: (D) PLR.

Question: 5
Which of these following person called for Evergreen Revolution?

(A) M.S Swaminathan.
(B) A.P.J Abdul Kalam.
(C) Dr. Manmohan Singh.
(D) M.S. Ahluwaliah.
show answer

Answer: (A) M.S Swaminathan.

Question: 6
Mosses and Lichens are characteristic vegetation of what kind of environmental region?

(A) Hot desert region.
(B) Mediterranean region.
(C) Temperate region.
(D) Tundra region.
show answer

Answer: (D) Tundra region.

Question: 7
The famous Ajanta Caves paintings of Indian History has been made during the reign of which emperor or dynasty?

(A) Arya.
(B) Guptas.
(C) Pallava.
(D) None of these.
show answer

Answer: (B) Guptas.

Question: 8
What is the heritage name of Gujarat, an Indian state?

(A) Lay.
(B) Amritsar.
(C) East pakistan.
(D) Saurashtra.
show answer

Answer: (D) Saurashtra.

Question: 9
The disease Goitre infect thyroid gland of human beings due to the insufficiency of which of the following nutrients in their diet?

(A) Sodium.
(B) Protein.
(C) Iron.
(D) Iodine.
show answer

Answer: (D) Iodine.

Question: 10
The famous Lamarckian theory of organic evolution is commonly known as-

(A) Human genom.
(B) Theory of speed.
(C) Inheritence of acquired characters.
(D) Evolution.
show answer

Answer: (C) Inheritence of acquired characters.