online general knowledge quiz

Question: 1

NABARD(National Bank for Agriculture and Rural Development) was established on the recommendation of-

(A) Committee of Public Account.
(B) Committee of Shivaraman.
(C) Committee of Narsimham.
(D) None of these.
show answer

Answer: (B) Committee of Shivaraman.

Question: 2

Who is the founder of Facebook, a popular social media website on the Internet?

(A) Bill Gates.
(B) Mark Zuckerberg.
(C) Steve Jobs.
(D) Narayan Murti.
show answer

Answer: (B) Mark Zuckerberg.

Question: 3

What is ‘NIKKEI’ ?

(A) Share Price Index of Tokyo Share Market.
(B) It is the Japanese Central bank.
(C) Foreign Exchange Market of Japan.
(D) It is the Technology Hub of Japan.
show answer

Answer: (A) Share Price Index of Tokyo Share Market.

Question: 4

Who composed the book ‘Aatmaghati Bangalee’?

(A) Nirad C. Chowdhury.
(B) Anandashankar Ray.
(C) Shibnarayan Ray.
(D) Sukanta Chowdhury.
show answer

Answer: (A) Nirad C. Chowdhury.

Question: 5

Who bestowed command of the Indian national Army (I.N.A) to Subhas Chandra Bose?

(A) Captain Mohan Singh.
(B) Rashbehari Bose.
(C) Shah Nawaz Khan.
(D) Lakshmi Bai.
show answer

Answer: (B) Rashbehari Bose.

Question: 6

Opera is a computer application used as a-

A. Web Browsing software.
B. Search engine.
C. financial tool.
D. programming language for building dynamic websites.
show answer

Answer: A. Web Browsing software.

Question: 7

In case of Windows Explorer if we see a – (minus) sign appears before a folder then it means-

A. all the subfolders under the folder is not viewable.
B. all the subfolders under the folder is viewable.
C. there is no subfolders under the folder.
D. current user does not have the right to access it.
show answer

Answer: B. all the subfolders under the folder is viewable.

Question: 8

Hydrosphere means the area covered by water. Approximately how many percent of the earth is covered by hydrosphere?

A. 30 percent.
B. 70 percent.
C. 90 percent.
D. 10 percent.
show answer

Answer: B. 70 percent.

Question: 9

As per the line of longitude the time before the noon is known as-

A. Ante meridian.
B. Post meridian.
C. Passing meridian.
D. Meridian line.
show answer

Answer: A. Ante meridian.

Question: 10

Dark Chemical reaction, also known as Calvin Benson cycle is a reaction associated with-

A. increase of carbon dioxide.
B. reduction of carbon dioxide.
C. formation of hydrogen ion and electron from water.
D. reduction of oxygen.
show answer

Answer: B. reduction of carbon dioxide.