Current Affairs 15-20 th April, 2014

Question: 1

Nato(North Atlantic Treaty Organization) will support Ukraine in conducting defense reforms, protecting infrastructure. Who is the secretary general of NATO?

(A) Knud Bartels.
(B) Mikhail Gorbachev.
(C) Anders Fogh Rasmussen.
(D) Joseph Luns.
show answer

Answer: (C) Anders Fogh Rasmussen.

Question: 2

Famous writer Gabriel GarcĂ­a Marquez died in mexico city. He was an famous-

(A) Urdu Writer.
(B) Italian Writer.
(C) Spanish Writer.
(D) Hindi Writer.
show answer

Answer: (C) Spanish Writer.

Question: 3

Recently a south Korean ferry disastar happened and nearly 187 died in the accident. The capital of south korea(the ferry started from) is-

(A) Jeju.
(B) Seoul.
(C) Joseon.
(D) Namsan.
show answer

Answer: (B) Seoul.

Question: 4

Who became the Chief of the Indian Naval Staff on 17th April, 2014?

(A) Devendra Kumar Joshi.
(B) Robin K Dhowan.
(C) Nirmal Kumar Verma.
(D) Sureesh Mehta.
show answer

Answer: (B) Robin K Dhowan.

Question: 5

Which club won the I-League championship of 2013-14?

(A) Dempo Sports Club.
(B) Churchill Brothers Sports Club.
(C) Bengaluru FC.
(D) Salgaocar Football Club.
show answer

Answer: (C) Bengaluru FC.

Question: 6

Bandhan Financial recently got banking license from RBI. Who is the chairman of Bandhan Financial Ltd.?

(A) Abhijit Ghosh.
(B) Chandra Shekhar Ghosh.
(C) Arundhati Bhattacharya.
(D) Arun Jaitly.
show answer

Answer: (B) Chandra Shekhar Ghosh.

Question: 7

Who is the winner of Miss India Award 2014?

(A) Susmita Sen.
(B) Bipasa Basu.
(C) Koyal Rana.
(D) Sherlyn Chopra.
show answer

Answer: (C) Koyal Rana.

Question: 8

Popular lyricist and director Gulzar recently received which of the following award?

(A) Arjuna Award.
(B) Jnanpith Award.
(C) Dadasaheb Phalke Award.
(D) Padmabhusan Award.
show answer

Answer: (C) Dadasaheb Phalke Award.

Question: 9

Who is the 8th and current secretary General of USA?

(A) Kofi Annan.
(B) John Kerry.
(C) Ban Ki-moon.
(D) Jim Yong Kim.
show answer

Answer: (C) Ban Ki-moon.

Question: 10

Which sports player received the 2014 Asian Award for his outstanding performance in cricket?

(A) Virat Kohli.
(B) Mahendra Singh Dhoni.
(C) Kumar Sangakara.
(D) Angelo Matthew.
show answer

Answer: (B) Mahendra Singh Dhoni.