Mock test questions of West bengal SSC SI Food exam 2014: Indian Politics

All questions are based on Political Science and Indian Constitution.

1. The first general election on the basis of universal adult suffrage was held in which of the following year?
a) 1947.
b) 1950.
c) 1952.
d) 1956.


2. The abolition of untouchability in the Indian constitution comes under which of the following section of fundamental rights?
a) the right to equality.
b) the right against exploitation
c) cultural and educational rights.
d) the right to freedom.


3. The Constitution of India is framed by which of the following person/organization?
a) British Parliament.
b) Constituent Assembly of India.
c) Members of the Provincial Legislature.
d) people of India.


4. The preamble of the Constitution of India is-
a) a grand declaration.
b) legally enforceable.
c) a part of the Constitution.
d) a key to understanding of the Constitution.


5. Right to freedom in India is guaranteed by which of the following article of Indian Constitution?
a) Article 14.
b) Article 15.
c) Article 19.
d) Article 31.


6. The vice president of India is elected by-
a) the people of India directly.
b) the members of Parliament and State legislature.
c) the members of Rajya Sabha.
d) an electoral college consisting of the members of both Lok Sabha and Rajya Sabha.


7. The Directive Principle of State Policy in India follow similar provisions of the Constitution of-
a) Britain.
b) Ireland.
c) Soviet Union.
d) U.S.A.


8. India is called a "Republic" because the-
a) Minister hold the office during the pleasure of the President.
b) Ministers are responsible to parliament.
c) Office of the president of India is elective.
d) People of India are politically sovereign.


9. Who was the chairman of Credential Committee?
A. A.V. Thakkar.
B. K. M. Munshi.
C. Alladi Krishnaswami Ayyar.
D. Dr. B. R. Ambedkar.


10.  Law making procedure and rule of Law in Indian Constitution is taken from the constitution of which of the following nation?
A. Constitution of Britain.
B. Constitution of USA.
C. Constitution of Canada.
D. Constitution of Germany.


11. Directive Principles of State Policy in Indian Constitution is taken from the constitution of which of the following nation?
A. Constitution of Ireland.
B. Constitution of Australia.
C. Constitution of USA.
D. Constitution of France.


12. In the Constitution of India  the idea of concurrent list is taken from the constitution of which of the following nation?
A. Constitution of South Africa.
B. Constitution of Australia.
C. Constitution of Germany.
D. Constitution of Canada.


13. Abolition of Titles in Indian Constitution is appear on which of the following Article?
A. Article number 12.
B. Article number 13.
C. Article number 15.
D. Article number 18.






Answer Sheet:
1. C
2. A
3. B
4. D
5. C
6. B
7. D
8. D
9. C
10. A
11. A
12. B
13. D

Best of luck for your upcoming exam

No comments: