Latest Current Affairs May-June 2015

Question: 1

As per the report given by UN body Food and Agriculture Organisation (FAO) named as ‘The State of Food Insecurity in the World 2015’ which country tops in world hunger list?

(A) India.
(B) UK.
(C) US.
(D) China.
show answer

Answer: (A) India.

Question: 2

Who has been recently appointed as the cabinet secretary of Narendra Modi’s government?

(A) PK Sinha.
(B) Ajit Seth.
(C) Amit Mishra.
(D) Arun Jaitly.
show answer

Answer: (A) PK Sinha.

Question: 3

Who has been recently appointed as the Director General (DG) of Defence Research and Development Organisation (DRDO)?

(A) Dr. Selvin Christopher.
(B) Manohar Parrikar.
(C) Rao Inderjit Singh.
(D) Radha Krishna Mathur.
show answer

Answer: (A) Dr. Selvin Christopher.

Question: 4

Indian American scientist Latha Venkataraman and her team of researchers at Columbia Engineering create First Single-Molecule Diode which can perform-

(A) 10 times better than all prior diode designs.
(B) 20 times better than all prior diode designs.
(C) 30 times better than all prior diode designs.
(D) 50 times better than all prior diode designs.
show answer

Answer: (D) 50 times better than all prior diode designs.

Question: 5

OPCW is an Nobel peace prize winning intergovernmental organisation, headquatered in Hague, Netherlands. What is the full form of OPCW?

(A) Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons.
(B) Organisation for the People of Charity World.
(C) Organisation for the Prohibition of Charity in War.
(D) Organisation for the Protest of Chronological World.
show answer

Answer: (A) Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons.

Question: 6

As per the report of Forbes magazines which of the following Indian women included in the world’s 100 most powerful women list?

(A) Arundhati Bhattacharya.
(B) Kiren Bedi.
(C) Sania Mirza.
(D) Anuradha Lohia.
show answer

Answer: (A) Arundhati Bhattacharya.

Question: 7

Which of the following women has been recently appointed as the first transgender principal at a college in West Bengal?

(A) Shobhana Bhartia.
(B) Manabi Bandopadhyay.
(C) Priya Paul.
(D) Jyoit Naik.
show answer

Answer: (B) Manabi Bandopadhyay.

Question: 8

What is the capital of Japan?

(A) Dhaka.
(B) Tokyo.
(C) Beijing.
(D) Hong Kong.
show answer

Answer: (B) Tokyo.

Question: 9

Who has been recently appointed as the 12th director of Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC)?

(A) M.C. Dathan.
(B) S. Ramakrishnan.
(C) K. Sivan.
(D) Shri AS Kiran Kumar.
show answer

Answer: (C) K. Sivan.

Question: 10

Which Indian shooter qualified as the fourth Indian shooter for Rio Olympics 2016?

(A) Abhinav Bindra.
(B) Jaspal Rana.
(C) Gagan Narang.
(D) Sanjeev Rajput.
show answer

Answer: (A) Abhinav Bindra.