Top 10 Current Affairs Questions 5th July 2018: Daily GK Update

current affairs questions

Daily latest Current Affairs questions are the best way to practice current affairs for Banking Exams, SSC, UPSC, Railway, IBPS & other Competitive Exams. Current Affairs questions for competitive exams are based on the most recent news and events on subjects like; history, polity, finance, science, technology, awards and games. Practising current affairs questions will help you to get aware of the latest headlines nationally and internationally. Here is the collection of top 10 latest current affairs questions for exam aspirants and also for general readers.

current affairs questions 5th july 2018

Current Affairs Questions 5th July 2018

Q1. As per the announcement made by Union minister of chemical and Fertilisers Anant Kumar, India’s first e-waste recycling unit will soon launch in-
(A) New Delhi
(B) Mumbai
(C) Bengaluru
(D) Chennai
Answer: Option C

Q2. Recently Marathi film ‘Chumbak’ has been selected for IFFM (Indian Film Festival of Melbourne) 2018. The film is presented by the famous actor-
(A) Shah Rukh Khan
(B) Ajay Devgan
(C) Akshay Kumar
(D) Amitabh Bachchan
Answer: Option C

Q3. Krishna Kumari died at the age of 92 after she suffered a heart attack. She was the Former MP of–
(A) Jodhpur
(B) Mumbai
(C) Kolkata
(D) Meerut
Answer: Option A
Krishna Kumari of the Congress was the former MP of Jodhpur.

Q4. On 3rd July 2018, the Khadi and Village Industries Commission (KVIC) launched its e-marketing system named as KIMIS (Khadi Institution Management and Information System) in–
(A) Mumbai
(B) New Delhi
(C) Agra
(D) Hyderabad
Answer: Option C

Q5. Recently Union cabinet has decided to rename the Agartala airport in Tripura as–
(A) Maharaja Bir Bikram Manikya Kishore Airport.
(B) Ballav Bhai Patel Airport.
(C) Subhash Chandra Bose International Airport.
(D) None of these.
Answer: Option A.

Q6. The Fifth Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) Intersessional Ministerial Meeting was held in–
(A) Beijing, China
(B) New York, United States
(C) Tokyo, Japan
(D) New Delhi, India
Answer: Option C

Q7. The Reserve bank of India (RBI) issues the license to the Bank of China to Operate in India. Bank of China is headquartered in–
(A) Beijing, China
(B) Shanghai, China
(C) Shenzhen, China
(D) Guangzhou, China
Answer: Option A

Q8. The Paris born dancer, actor and singer Liliane Montevecchi passed away at the age
of 85. She was the winner of the–

(A) Academy Award.
(B) Drama Desk Award.
(C) Tony Award.
(D) Obie Award.
Answer: Option C
Tony Award is given for the excellence in live Broadway theatre.

Q9. “Behdienkhlam” is an annual cultural festival of which of the following states in India?-
(A) Meghalaya
(B) West Bengal
(C) Assam
(D) Kerala
Answer: Option A
It is a festival of Jaintia tribe in Meghalaya. This year in 2018 Union Minister of State for Development of North Eastern Region Dr Jitendra Singh has joined the 4-day festival in Jowai, Meghalaya.

Q10. Jodhpur is the second largest city in the Indian state of–
(A) Maharashtra
(B) West Bengal
(C) Uttar Pradesh
(D) Rajasthan.
Answer: Option D

Also See: Top 10 Current Affairs Questions for Bank, SSC and UPSC: 4th July, 2018

Also Read: Current Affairs Update 9th July 2018