GK & Current Affairs Quiz: 16th July 2018

gk current affairs quiz

Daily GK & Current Affairs Quiz Questions and Answers will keep help you to solve current affairs questions for upcoming competitive exams including Banking, IBPS, RRB, SSC, UPSC, Railway, Insurance and PSC Exams. Here you will get GK & Current Affairs Quiz based MCQ questions and answers on the most recent news headlines and Static general awareness subjects including arts, history, science, technology, politics, business, awards, games and sports. Here is the collection of top 10 latest GK & Current Affairs Quiz Questions and Answers of 16th July 2018 for exam aspirants.

gk current affairs quiz

GK & Current Affairs Quiz: 16th July 2018

Q1. As per the announcement made by finance ministry, India becomes the vice-chair (regional head) of the Asia Pacific region of the World Customs Organization (WCO) for two years from July 2018 to June 2020. WCO is headquartered in-
(A) Brussels, Belgium
(B) Geneva, Switzerland
(C) Montreal, Quebec
(D) Gland, Vaud, Switzerland
Answer: Option A
Explanation: The theme of that inaugural ceremony was “Customs – Fostering Trade Facilitation”. WCO has divided its membership into six regions. And India being the vice-chair of Asia Pacific region will be allowed to perform its leadership role.

Q2. Who is the Secretary General of WCO?
(A) Kunio Mikuriya
(B) Roberto Azevedo
(C) Harry White
(D) Pascal Lamy.
Answer: Option A
Explanation: Kunio Mikuriya from Japan is the Secretary General of World Customs Organization (WCO) from January 2009 to present.

Q3. President Ram Nath Kovind appoints Sonal Mansingh to Rajya Sabha. She is a-
(A) Famous painter.
(B) Popular classical dancer.
(C) Famous stone artist.
(D) None of these.
Answer: Option B

Q4. As per the sources from Defence Research and Development Organization (DRDO) India’s supersonic cruise missile (SCM) BrahMos has test fired at Integrated Test Range (ITR) at Chandipur. BrahMos is a joint venture between DRDO and-?
(A) SpaceX of United States
(B) Virgin Galactic of California.
(C) NPOM of Russia
(D) Orbital Sciences Corporation of United States.
Answer: Option C

Q5. Recently Haryana Government has launched a campaign to promote English Language from class 1 in Primary Schools. The campaign is named as-?
(A) No fear in English
(B) I Am Not Afraid of English
(C) English Vinglish
(D) Learn English Language with ease.
Answer: Option B

Q6. University of Houston Signs memorandum of understanding (MoU) with Indian Institute of Petroleum and Energy (IIPE) for building scientific and technical knowledge through joint research. Who is the current president of IIPE?-
(A) N.K.Singh
(B) Prof. VSRK Prasad
(C) Mukesh Kumar Surana
(D) Ajay Tyagi
Answer: Option C

Q7. Prime Minister Narendra Modi inaugurated Bansagar Dam project which will boost the irrigation of the region and also will be beneficial for the farmers. It is a joint venture between three states Madhya Pradesh, Uttar Pradesh and-
(A) West Bengal
(B) Maharastra
(C) Bihar
(D) Jharkhand
Answer: Option C

Q8. Which team has won the 2018 FIFA World Cup Football Tournament?
(A) Belgium
(B) Croatia
(C) France
(D) Germany
Answer: Option C
Explanation: France won the world cup 2018 by defeating Croatia by 4-2.

Q9. Which of the following player has won the Golden Boot Award at Russia Football World Cup 2018?
(A) Kylian Mbappe (France)
(B) Harry Kane (England)
(C) Cristiano Ronaldo (Portugal)
(D) Luka Modric (Croatia)
Answer: Option D
Explanation: Croatian captain Luka Modric has won the adidas Golden Ball award for the Best Player of the World Cup 2018, Russia.

Q10. Karnataka Rajya Sahitya Academy award winner M.N. Vyasa Rao passed away at the age of 73. He was an popular-
(A) painting artist.
(B) poet and film lyricist.
(C) actor in Kanndian films.
(D) None of these.
Answer: Option B
Explanation: M.N. Vyasa Rao was a popular person of Kannada film industry. He has written many popular kannada songs including “Suryangu chandrangu bandare munisu” and “Nakondla Naku”. Beside lyricist he has written many detective books, literary novels, and short stories in Kannada.

Also Read:

GK & Current Affairs Questions 17th July 2018

Know more: Latest Who’s Who in India