GK & Current Affairs Quiz: 17th July 2018

Daily GK & Current Affairs Quiz Questions and Answers will help you to solve current affairs questions for upcoming competitive exams including Banking, IBPS, RRB, SSC, UPSC, Railway, Insurance and PSC Exams. Here you will get GK & Current Affairs Quiz based MCQ questions and answers on the most recent news headlines and Static general awareness subjects including arts, history, science, technology, politics, business, awards, games and sports. Here is the collection of top 10 latest GK & Current Affairs Quiz Questions and Answers of 17th July 2018 for exam aspirants.

gk current affairs quiz

GK & Current Affairs Quiz: 17th July 2018

Q1. Indian President Ram Nath Kovind approves Assam Witch Hunting (Prohibition, Prevention and Protection) Bill, 2015, and converted the bill into an act which imposes a punishment up to-
(A) 7 years and fine of 5 lakh cash.
(B) 10 years and fine of 5 lakh cash.
(C) 1 years and fine of 5 lakh cash.
(D) 5 years and fine of 5 lakh cash.
Answer: Option A
Explanation: The bill is approved by President after 3 years of the approval by State Assembly.

Q2. World’s First Remotely Operable Microscope worth Rs. 40 Crore has been introduced by-
(A) Reliance Industries
(B) IIT (Indian Institute of Technology) Madras
(C) IIT (Indian Institute of Technology) Delhi
(D) IISC bangalore
Answer: Option B

Q3. ‘Paudhagiri’ campaign with the aim of green covering Haryana, has been inaugurated by Haryana Chief Minister (CM)-
(A) Shri Manohar Parrikar.
(B) Shri N. Biren Singh.
(C) Shri Manohar Lal Khattar.
(D) Shri Biplab Kumar Deb.
Answer: Option C

Q4. The world’s biggest news company BBC World service has launched its first Gujarati language news bulletin with the name of-
(A) Gujarati BBC
(B) BBC Gujarati Live.
(C) BBC Samachar
(D) BBC India.
Answer: Option C
Explanation: BBC Samachar will broadcast news 5 days a week from Delhi.

Q5. As per the 2018 ‘Soft Power 30’ index report, which of the following country has topped in the list?
(A) Germany
(B) United States
(C) UK
(D) India
Answer: Option C
Explanation: UK topped on the list with the score of 80.55. France is at 2nd place with 80.14 points and Germany at third with 78.87 points.

Q6. Peru has declared emergency on Colombian border. Who is the president of Peru ?
(A) Martin Vizcarra
(B) Nana Akufo-Addo
(C) Hassan Rouhani
(D) Alain Berset
Answer: Option A
Explanation: It is a 60 days state of emergency declared by Peru’s president Martin Vizcarra. The emergency has been declared to guarantee region rife security with drug trafficking.

Q7. India’s first skill training centre with the name of National Skill Training Institute (NSTI) will be setup for the first time in-
(A) Bhubaneswar, Odisha
(B) Kolkata, West Bengal
(C) Chennai, Tamil Nadu
(D) Shillong, Meghalaya
Answer: Option A
Explanation: Union Minister for Skill Development and Entrepreneurship, Dharmendra Pradhan said that every state will get its National Skill Training Institute for training the trainers of various ITI’s and skill based education institutions.

Q8. Indian boxers topped at the 36th Vojvodina youth tournament in Subotica, Serbia. India gets the numero uno position with-?
(A) 11 medals.
(B) 17 medals.
(C) 20 medals.
(D) 25 medals.
Answer: Option B
Explanation: India wins 17 medals including 7 Gold medals, 6 Silver medals and 4 Bronze medals.

Q9. Which of the following country will host the 2018 Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) summit?
(A) Nepal
(B) India
(C) Bangladesh
(D) Myanmar
Answer: Option A
Explanation: Croatian captain Luka Modric has won the adidas Golden Ball award for the Best Player of the World Cup 2018, Russia.

Q10. Rita Bhaduri passed away at the age of 62. She was an popular-
(A) television actor.
(B) film director.
(C) Bharatnatyam dancer.
(D) painter.
Answer: Option A
Explanation: Rita Bhaduri was known for his role on films like; “Hero No 1” and “Beta”. Lastly she was seen in an television show “Nimki Mukhiya”.

GK & Current Affairs Quiz 18th July 2018

Know More: Important facts about FIFA World CUp 2018