GK & Current Affairs Quiz: 19th July 2018

Daily GK & Current Affairs Quiz Questions and Answers will help you to solve current affairs questions for upcoming competitive exams including Banking, IBPS, RRB, SSC, UPSC, Railway, Insurance and PSC Exams. Here you will get GK & Current Affairs Quiz based MCQ questions and answers on the most recent news headlines and Static general awareness subjects including arts, history, science, technology, politics, business, awards, games and sports. Here is the collection of top 10 latest GK & Current Affairs Quiz Questions and Answers of 19th July 2018 for exam aspirants.

gk current affairs quiz

GK & Current Affairs Quiz: 19th July 2018

Q1. The 10th edition of the Delhi Dialogue with the theme of ‘Strengthening India-ASEAN Maritime Co-operation’ gets underway in New Delhi. The theme mainly focuses on ASEAN India maritime cooperation to ensure security in seas and oceans. ASEAN is headquartered in?
(A) Geneva, Switzerland
(B) New Delhi, India
(C) Jakarta, Indonesia
(D) Beijing, China
Answer: Option C

Q2. Because of the increasing price of vegetables and fuel, inflation based on wholesale shot up to 5.77 per cent in June. Where the Wholesale Price Index (WPI) inflation per cent of the previous year was 0.90. The Wholesale Price Index (WPI) is a measure adopted by which of the following country?
(A) India
(B) Philippines
(C) Both A and B
(D) United States
Answer: Option C

Q3. Indian Air Force will participate in Exercise Pitch Black 2018 (PB-18) hosted by which of the following country?
(A) United States
(B) China
(C) Russia
(D) Australia.
Answer: Option D

Q4. The Reserve Bank of India (RBI) will soon issue new lavender coloured Rs 100 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (new) series. The note will have the motif of-
(A) Hazarduari Palace
(B) Rani ki vav
(C) Ajanta and Ellora Caves
(D) Ellora caves
Answer: Option B
Explanation: Rani ki vav is a Queens stepwell located at the banks of Saraswati river Patan, Gujarat.

Q5. Kaptan Singh Solanki takes the additional charge of Himachal Pradesh. Kaptan Singh Solanki is the current governor of which of the following state?
(A) Assam
(B) Haryana
(C) Sikkim
(D) Tripura
Answer: Option B

Q6. 100th years of the Nelson Mandela International Day 2018 was observed on-
(A) 15th July
(B) 16th July
(C) 18th July
(D) 19th July
Answer: Option D
Explanation: Nelson Mandela was born on 18th July 1918. In every year 18th July is celebrated all over the world as the Nelson Mandela Day. On this year 2018 it was his 100th birthday celebration.

Q7. European Union regulators have fined Google with 4.34 billion euro ($5 billion) antitrust fine for forcefully pre-installing Google play store with Google chrome and search in mobile devices. What is the name of the parent organization of Google?
(A) Alphabet Inc.
(B) Doodle
(C) Mega Mart
(D) Breguet
Answer: Option A

Q8. Bhushan Steel Ltd has appointed T.V. Narendran as the chairman and non-executive additional director of the company. T.V. Narendran was working as a chief executive and managing director of which of the following company?
(A) Mahindra & Mahindra
(B) Tata Steel
(C) Wipro
(D) Aditya Birla Group
Answer: Option B

Q9. International Olympic Committee (IOC) has added seven medal events to the 2022 Beijing Winter Games. International Olympic Committee is headquartered in-
(A) Paris, France
(B) Lausanne, Switzerland
(C) New York, United States
(D) London, UK
Answer: Option B

Q10. International Hockey Federation (FIH) World Rankings as of July 2018, India placed on which of the following position?
(A) 1st
(B) 4th
(C) 5th
(D) 10th
Answer: Option C
Explanation: As per FIH ranking of July 2018 Indian ranked at 5th place with 1484 points. FIH Ranking system is published by International Hockey Federation for nations men’s and women’s hockey team. Currently Australia is at the top of the ranking.

GK & Current Affairs Quiz July 20, 2018

Also Read:
Latest Who’s Who in India