Top 10 Current Affairs Questions for Bank, SSC and UPSC: 4th July, 2018

Daily Current Affairs Update

Current Affairs Questions are majorly asked in the general knowledge section of IBPS BANK, SSC, UPSC and other competitive exams. Current Affairs Questions are not only covered the latest current news and events, but also the Static GK part. Here are the top 10 current affairs quiz type questions and answers with explanation. You can download these current affairs questions in PDF format also. You will surely get benefit from reading these GK and Current Affairs questions also by downloading the PDF version.

current affairs questions

Current Affairs Questions and Answers: 4th July, 2018

Q1. Govind Pashu Vihar National Park and Sanctuary is located in-
a) Jammu & Kashmir
b) Madhya Pradesh
c) Uttarakhand
d) West Bengal
Answer: Option C
Explanation: Govind Pashu Vihar National Park and Sanctuary is named after renowned freedom fighter and politician Govind Ballabh Pant. This place is popular for bearded vulture.

Q2. Kanha National Park is situated in-
a) Madhya Pradesh
b) Kerala
c) Himachal Pradesh
d) Maharashtra
Answer: Option A
Explanation: Kanha National park is the largest national park situated in Madhya Pradesh, India. It is also known as Kanha Tiger Reserve.

Q3. Who is the current chairman & MD of SAIL (Steel Authority of India)?
a) Mr. Saraswati Prasad
b) Shri Rajnish Kumar
c) V.K. Sharma
d) None of these
Answer: Option A

Q4. What is the native name of SAIL (Steel Authority of India)?
a) BAIL
b) Hindustan Steel Limited
c) Indian Steel Authority
d) Steel India Limited
Answer: Option B
Explanation: SAIL is the Indian state-owned steel manufacturing company headquartered in New Delhi. SAIL was formerly known as Hindustan Steel Limited (HSL), which was set up in 1954.

Q5. Life Insurance Corporation of India (LIC) is headquartered in-
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Kolkata
d) Bangalore
Answer: Option B

Q6. As per the Forbes list (Top 10 largest companies) of 2017 which of the following company is at the top?
a) Apple
b) Bank of China
c) Bank of America
d) ICBC
Answer: Option D
Explanation: ICBC or Industrial and Commercial Bank of China Limited is a Chinese banking company that topped at the list of top 10 largest companies2017 published by Forbes. The list is made on the basis of sales, profit, assets and market value of a company.
Here is the four metrics of ICBC (values are in billion dollar): Sales=151.4, Profit=42.0, Assets=3473.2, Market Value=229.8

Q7. ICBC (Industrial and Commercial Bank of China Limited) is the top company as per the top 10 company list of 2017 published by Forbes. ICBC is headquartered in-
a) Shanghai
b) Beijing
c) Chengdu
d) Xi’an
Answer: Option B
Explanation: ICBC (Industrial and Commercial Bank of China Limited) is a Chinese multinational banking company headquartered in Beijing, China.

Q8. Who is the current External Affairs Minister of India?
a) Anant Geete
b) Dharmendra Pradhan
c) Sushma Swaraj
d) Arun Jaitley
Answer: Option C

Q9. Kanipakam Vinayaka Temple is located in which of the following states in India?
a) Andhra Pradesh
b) Himachal Pradesh
c) Karnataka
d) Kerala
Answer: Option A

Q10. Who is the current chief minister of Puducherry?
a) Edouard Goubert
b) Kiran Bedi
c) V. Narayanasamy
d) N. Rangaswamy
Answer: Option C
Explanation: Puducherry is the union territory of India. Formerly it was known as Pondicherry. Different languages like; Tamil, Malayalam, Telugu, English, and French are spoken by the people of Puducherry.

Download PDF: Top 10 Current Affairs Questions for Bank, SSC and UPSC 4th July 2018

Top 10 Current Affairs Questions 5th July 2018: Daily GK Update

Also See:
Daily Current Affairs Update 5th July 2018
Current Affairs for SBI PO & Clerk: 2nd July, 2018