Wednesday, July 30, 2014

1. What is the the name of the mascot of the 2014 CWG (Commonwealth Games)?

A. Fuelco.
B. Bazuka.
C. Clyde.
D. Changura.


 

2. The world Tiger Reserve day is celebrated on which of the following date?

A. 29th July.
B. 29th June.
C. 18th July.
D. 18th June.


 

3. Who is recently appointed as the new chairman of CBDT (Central Board of Direct Taxes)?

A. K. V. Chowdary.
B. Nitin Gadkari.
C. Arun Jaitley.
D. R. K. Tewari.


 

4. The Headquarter of NIRT - National Institute for Research in Tuberculosis is situated at which of the following place?

A. Kolkata, West Bengal.
B. Chennai, Tamil Nadu
C. Mumbai, Maharashtra.
D. Patna, Bihar.


 

5. Weight Lifter, Sukhen Dey got Gold medal (Men's 56 Kg. Weight Class) at 2014 Commonwealth Games. He is from which of the following state of India?

A. West Bengal.
B. Uttar Pradesh.
C. Bihar.
D. Maharashtra.


 

6. The book "The Lives of Others" is written by which of the following person?

A. Narendra Modi.
B. Neel Mukherjee.
C. Mario Pujo.
D. Vijay Seshadri.


 

7. What is"Greenpeace"?

A. It is Private Bank in India.
B. It is NGO.
C. It is Defence Organization of the world.
D. It is the World Health Forum.


 

8. Which of the following country is suspended from "The Group of Eight" or "G8" recently on 25th march 2014?

A. Japan.
B. Italy.
C. Germany.
D. Russia.


 

9. On which of the following day Independence day of Maldives is celebrated?

A. 24th July.
B. 26th July.
C. 26th January
D. 25th July.


 

10. Who is appointed as the Chief Minister of Gujarat?

A. Amit Shah.
B. Anandiben Patel.
C. Ramanlal Vora.
D. Amit Mishra.


Tuesday, July 29, 2014
1. Who is the current Solicitor General of India?
A. Rahul Khullar.
B. Radha Mohan Singh.
C. R.K. Dhawan.
D. Ranjit Kumar.



2. Who is the current chairman of Telecom regulatory Authority of India?
A. K.V. Thomas.
B. H.L. Dattu.
C. Manohar Lal Khattat.
D. Rahul Khullar.



3. What is the term "PVR" stands for?
A. Private Virtual Room.
B. Priya Village Roadshow.
C. Premier Visual Room.
D. Priya Visual Ray.


 
4. Which of the following country is the top Gold producing country of the world?
A. India.B. USA.
C. China.
D. Germany.



5. Which of the following city in India is known as "Garden City"?
A. Kolkata.
B. Bengaluru.
C. Delhi.
D. Hydrabad.



6. "No Tobacco Day" is observed on which of the following date?
A. 1st January.
B. 22nd March.
C. 31st May.
D. 21st October.



7. The headquarter of NATO (North Atlantic Treaty Organization) is situated in which of the following place?
A. Geneva, Switzerland.
B. Vienna, Austria.
C. Brussels, Belgium.
D. Delhi, India.



8. The famous English novel "The white Tiger" is written by which of the following person?
A. Arvind Adiga.
B. Chetan Bhagat.
C. Rabindranath Tagore.
D. Amartya Sen.



9. Who win the "Pulitzer Prize" for 2014?
A. Govind Mishra.
B. Vijay Seshadri.
C. Rajesh Gopakumar.
D. Chandi Prasad Bhat.



10. "Salar Jung Museum" is located at which of the following state of India?
A. West Bengal.
B. Uttarpradesh.
C. Maharashtra.
D. Telengana.


All these Questions and Answers are based on Memory

1. Recently a 150 Km missile launched by DRDO. What is the name of that missile?
A. Agni.
B. Prithvi.
C. Trishul.
D. Nag.


2. Who is the current Minister of social justice and empowerment in India?
A. Radha Mohan Singh.
B. Narendra Singh Tomar.
C. Thawar Chand Gehlot.
D. Sadananda Gowda.


3. RBI (Reserve Bank of India) established in which of the following year?
A. 1st April, 1935.B. 1st April, 1939.
C. 5th April, 1949.
D. 1st April, 1949.


4. Press freedom day is observed on which of the following date?
A. 4th February.
B. 23rd August.
C. 3rd May.
D. 25th June.


5. World Tourism day is observed on which of the following date?
A. 23rd August.
B. 19th December.
C. 27th September.
D. 27th October.


6. Gillette cup is associated with which of the following game or sport?
A. Football.
B. Lawn Tennis.
C. Hockey.
D. Cricket.


7. Indian Prime Minister Narendra Modi inaugurated a hydro power plant at which of the following state in India?
A. Uttarpradesh.
B. Maharashtra.
C. Kerala.
D. Jammu and Kashmir.


8. Who is the current chairman of Bhartiya Mahila Bank?
A. Tanya Dubash.
B. Priya Kumar.
C. Usha Ananthasubramanium.
D. Kalpana Saroj.


9. What is the capital of Argentina?
A. Vienna.
B. Bujumbura.
C. Buenos Aires.
D. Addis Ababa.


10. What is the currency of Indonesia?
A. Krone.
B. Dollar.
C. Indonesian Rupiah.
D.Pound.


11. What is the full form of CBS in the field of banking technology?
A. Core Banking Solution.
B. Central Bank Solution.
C. Core Branch Solution.
D. Careless Banking Solution.


12. Which of the following study is related to Kidney related diseases?

A. Ecology.
B. Cytology.
C. Nephrology.
D. Ethmology.


13. Who is the Minister of SMSE (Small and Medium Scale Enterprises)?

A. Uma Bharti.
B. Kalraj Mishra.
C. T.C. Ghelot.
D. Sushma Swaraj.




Answer Key:

1. B. Prithvi.
2. C. Thawar Chand Gehlot.
3. A. 1st April, 1935.
4. C. 3rd May.
5. C. 27th September.
6. D. Cricket.
7. D. Jammu and Kashmir.
8. C. Usha Ananthasubramanium.
9. C. Buenos Aires.
10. C. Indonesian Rupiah.
11. A. Core Banking Solution.
12. C. Nephrology.
13. B. Kalraj Mishra.
Friday, July 25, 2014
Q 1. 20th Commonwealth Games held at which of the following place?
A. Beijing, China.
B. Canberra, Australia.
C. Glasgow, Scotland.
D. Delhi, India.



Q 2. Who has been recently appointed as the Brand Ambassador of Telengana?
A. Sachin Tendulkar.
B. Sania Mirza.
C. Virat Kohli.
D. Mahendra Singh Dhoni.



Q 3. Which of the following two persons jointly appointed as the DMD (Deputy Managing Director) of Exim Bank of India?
A. Shri Debasish mallick and Shri David Rasquinha.B. Shri Arun Jaitly and Shri Narendra Singh Tomar.
C. Usha Ananthasubramanian and Manmohan Singh.
D. Raghuram Rajan and Arundhati Bhattyacharya.



Q 4. The Kerala tourism recently honored with two awards by which of the following association?
A. DAA (Digital Analytics Association).
B. PATA (Pacific Asia Travel Association).
C. Trade Association Forum.
D. ARA (Awards and Recognition Association).



Q 5. 2015 IBSA (India-Brazil-South Africa) summit will be held in which of the following country?
A. China.
B. India.
C. United States.
D. Japan.



Q 6. Who has been recently appointed as the Director of NICFS (National Institute of Criminology and Forensic Science)?
A. Smt. Rina Mitra.
B. Smt. Uma Bharti.
C. Ranjt Kumar.
D. Rahul Khullar.



Q 7. Indian Minister of State for Civil Aviation, Shri. G. M. Siddeswara recently declared which three Airports as International Airports?
A. Delhi, Mumbai and Kolkata.
B. Kolkata, Mumbai and Bhopal.
C. Bhopal, Indore and Raipur.
D. Kolkata, Mumbai and Bagdogra.



Q 8. 2018 Commonwealth Games will be held at which of the following place?
A. Gold Coast, Australia.
B. Glasgow, Scotland.
C. Incheon, Korea.
D. Bangalore, India.



Q 9. What is the motto of 20th Commonwealth games 2014?
A. Peace to the game.
B. People, Place, Passion.
C. Country wise play.
D. Game to the finish.



Q 10. How many nations participated in 20th commonwealth games 2014 at Glasgow?
A. 21.
B. 71.
C. 91.
D. 121.



Q 11. Commonwealth games 2014 started from-
A. 23rd July.
B. 23rd March.
C. 25th April.
D. 23rd May.



Q 12. Wimbledon Tennis Championship 2014 Men's single's trophy won by whom?
A. Novak Djokovic.
B. Rafael Nadal.
C. Jack Sock.
D. Vasek Pospisil.


Thursday, July 24, 2014
1.Which of the following team won the 2014 Brazil FIFA World Cup?
A. Germany.
B. Argentina.
C. Brazil.
D. Colombia.



2. In which of the following country 2018 FIFA Football World cup will be held?
A. Australia.
B. Russia.
C. Germany.
D. Brazil.



3. Who is the 2014 Brazil FIFA World Cup Golden ball winner?
A. Christiano Ronaldo.
B. Lionel Messi.
C. Manuel Neuar.
D. Neymar.



4. Who is the 2014 Brazil FIFA World Cup Golden boot winner?
A. Lionel Messi.
B. James Rodriguez.
C. Hulk.
D. Mario Gotze.



5. 2014 FIFA World Cup Fair play goes to which team?
A. Portugal.
B. England.
C. Colombia.
D. Brazil.



6. Who is the top goal scorer in 2014 FIFA Football World Cup?
A. Oscar.
B. Tiago Silva.
C. James Rodríguez.
D. Neymar.



7. What is the name of the ball used for FIFA world cup 2014?
A. Beromi.
B. Birizuka.
C. Brazuka.
D. Brazilkaka.



8. The ball Brazuka used to play Football World cup 2014 was made in which of the following place?
A. Sialkot, Pakistan.
B. Berlin, Germany.
C. Rio De Janeiro, Brazil.
D. New York, USA.



9. Which of the following new technology appears in FIFA world cup 2014 to avoid ghost goal?
A. Lighting Ball technology.
B. Goalkeeper technology.
C. Goal line technology.
D. Lighting Boot.



10. How many teams participated in FIFA world cup 2014 in Brazil?
A. 12.
B. 22.
C. 32.
D. 52.



11. Which of the following player is the 2014 Wimbledon Tennis Men's Singles winner?
A. Roger Federer.
B. Novak Djokovic.
C. Marin Cilic.
D. Kei Nishikori.



12. Which of the following player is the 2014 Wimbledon Tennis Women's Singles winner?
A. Eugenie Bouchard.
B. Maria Sharapova.
C. Petra Kvitova.
D. Serena Williams.



13. Which of the following player is the 2014 French Open Tennis Men's Singles winner?
A. Rafael Nadal.
B. Novak Djokovic.
C. Roger Federer.
D. Marin Cilic.



14. Which of the following player is the 2014 French Open Tennis Women's Singles winner?
A. Simona Halep.
B. Caroline Wozniacki.
C. Ana Ivanovic.
D. Maria Sharapova.


15. Which of the following player is the 2014 Italian Open Tennis Men's Singles winner?
A. Novak Djokovic.
B. Rafael Nadal.
C. Andy Murray.
D. Pete Smapras.



16. Which of the following player is the 2014 Italian Open Tennis Women's Singles winner?
A. Petra Kvitova.
B. Sara Errani.
C. Serena Williams.
D. Sania Mirza.



17. Who is the player of the year for WTA Tour 2014?
A. Serena Williams.
B. Sania Mirza.
C. Maria Sharapova.
D. Venus Williams.



18. Who is the 2014 US Open Men's single winner?
A. Andre Agassi.
B. Stan Wawrinka.
C. Rodger Federer.
D. Andy Murray.



19. Who is the Women's Single winner in 2014 US Open?
A. Simona Halep.
B. Svetlana Kuznetsova.
C. Victoria Azarenka.
D. None of these.



20. Which pair own the doubles team of the year for 2014 WTA Tour?
A. Ana Ivanovic and venus Williams.
B. Victoria Azarenka and Peng Shuai.
C. Sara Errani and Roberta Vinci.
D. Sania Mirza and Bruno Soares.


1. Which of the following place is the second capital of Kanishka?
A. Baramula.
B. Pataliputra
C. Mathura
D. Panipat.


2. Who is the founder of "Sikh Khalsa"?
A. Guru Nanak.
B. Guru Angad.
C. Guru Amar Das.
D. Guru Gobind Singh.


3. What is the first sermon of Buddha is called?
A. Sannati.
B. Dhammachakkapabattanasutta.
C. Kanaganahalli.
D. Patliputra.


4. At the time of Quit India movement who was the Viceroy of India?
A. Lorn Canning.
B. Lord Mountbatten.
C. Lord Linlithgow.
D. Warren Hastings.


5. The houses of Indus vally civilization was build of which of the following material?
A. Sand.
B. Bricks.
C. Plastic.
D. Rocks.


6. The first war of panipat was held on which of the following year?
A. 1526.
B. 1556.
C. 1576.
D. 1579.


7. Which of the following person was the founder of chola dynasty?
A. Rajendra Chol.
B. Ashoka.
C. Chandragupta Maurya.
D. Vijayalaya.


8. Shahnama was written by which of the following person?
A. Akbar.
B. Firdausi.
C. Humayun.
D. Babar.


9. Who was Vasco da gama?
A. A Famous poet.
B. A Famous Singer.
C. A Famous portuguese navigator.
D. A Famous french Cook.


10. The phrase "Satyameva Jayate" in the National embled was taken from which of the following place?
A. Sam Veda.
B. Yajur Veda.
C. Mundaka Upanishad.
D. Atharba Veda.


11. Jatakas is a book of literture related to the birth of Gautam Buddha is a sacred book of which of the following region?
A. Jainas.
B. Buddhist.
C. Christians.
D. Muslims.


12. Which of the following person is known as the 'Shakespeare of India'?
A. Kalidas.
B. Kumargupta.
C. Samudragupta.
D. Chandragupta.


13. "Kamsutra" is a famous Indian book based on which of the following field?
A. Songs.
B. Sex.
C. Travel.
D. Animal.





Answer Key:


1. C. Mathura.
2. D. Guru Gobind Singh.
3. B. Dhammachakkapabattanasutta.
4. C. Lord Linlithgow.
5. B. Bricks.
6. A. 1526.
7. D.Vijayalaya.
8. B. Firdausi (It tells the tale of the King of Persia).
9. C. Famous portuguese navigator (He discovered the country "India").
10. C. Mundaka Upanishad.
11. B. Buddhist.
12. A. Kalidas.
13. B. Sex.
Mundaka Upanishad
1. Megasthenes was the ambassador of whom?
A) Alexander.
B) Selucas.
C) Darius
D) Cyrus.


2. Who was the Mughal King after Alamgir II?
A) Babar.
B) Akbar II
C) Md. Shah.
D) Shah Jahan III.


3. Who was the first modern Indian?
A) Michael Madhusudan Dutta.
B) Raja Rammohan Roy.C) Iswar Ch. Vidyasagar.
D) Kesab Ch. Sen.


4. Subhas chandra Bose was re-elected the President of Indian National Congress in 1939 defeating which of the following personality?
A) C. Raja. Gopalachari.
B) Jawaharlal Nehru.
C) Pattabhi Sitaramaiya.
D) Maulana Abul kalam Azad.


5. Which of the following country is called the "Lord of Rising Sun"?
A) China.
B) Japan.
C) Korea.
D) Vietnam.


6. On which river does the place Ujjain stand?
A) Narmada.
B) Tapti.
C) Sipra.
D) Chambal.


7. "Life Divine" was written by which of the following person?
A) Swami Vivekananda.
B) Sri Aurobindo.
C) Rabindranath Tagore.
D) Nirod C. Chaudhuri.


8. Which of the following place is the capital of Australia?
A) Sidney.
B) Melbourne.
C) Perth.
D) Canberra.


9. Which of the following person is the first person to be treated as God?
A) Gautam Buddha.
B) Mahabir.
C) Swami Vivekananda.
D) Ashoka.


10. "Mrichchakatika" is a famous story based on the chracter of which of the following person?
A. Charudatta.
B. Chandrabati.
C. Charanjibi.
D. Vasantabala.


11. "Futuhat-i-Sultaniyya" is written by which of the following person?
A. Iswar Das.
B. Bhimsen Saxena.
C. Harivijay Suri.
D. Babur.


12. Which of the following historical structure is known as the first Marbel building of Mughal empire?
A. Moti Masjid.
B. Jama Masjid.
C. Khaas Mahal.
 D. Salim Chisti's tomb.





Answer Key:

1. B
2. D
3. B
4. C
5. B
6. C
7. B
8. D
9. A
10. A
11. A
12. D

Best of Luck for Your Upcoming Exam

All questions are based on Political Science and Indian Constitution.

1. The first general election on the basis of universal adult suffrage was held in which of the following year?
a) 1947.
b) 1950.
c) 1952.
d) 1956.


2. The abolition of untouchability in the Indian constitution comes under which of the following section of fundamental rights?
a) the right to equality.
b) the right against exploitation
c) cultural and educational rights.
d) the right to freedom.


3. The Constitution of India is framed by which of the following person/organization?
a) British Parliament.
b) Constituent Assembly of India.
c) Members of the Provincial Legislature.
d) people of India.


4. The preamble of the Constitution of India is-
a) a grand declaration.
b) legally enforceable.
c) a part of the Constitution.
d) a key to understanding of the Constitution.


5. Right to freedom in India is guaranteed by which of the following article of Indian Constitution?
a) Article 14.
b) Article 15.
c) Article 19.
d) Article 31.


6. The vice president of India is elected by-
a) the people of India directly.
b) the members of Parliament and State legislature.
c) the members of Rajya Sabha.
d) an electoral college consisting of the members of both Lok Sabha and Rajya Sabha.


7. The Directive Principle of State Policy in India follow similar provisions of the Constitution of-
a) Britain.
b) Ireland.
c) Soviet Union.
d) U.S.A.


8. India is called a "Republic" because the-
a) Minister hold the office during the pleasure of the President.
b) Ministers are responsible to parliament.
c) Office of the president of India is elective.
d) People of India are politically sovereign.


9. Who was the chairman of Credential Committee?
A. A.V. Thakkar.
B. K. M. Munshi.
C. Alladi Krishnaswami Ayyar.
D. Dr. B. R. Ambedkar.


10.  Law making procedure and rule of Law in Indian Constitution is taken from the constitution of which of the following nation?
A. Constitution of Britain.
B. Constitution of USA.
C. Constitution of Canada.
D. Constitution of Germany.


11. Directive Principles of State Policy in Indian Constitution is taken from the constitution of which of the following nation?
A. Constitution of Ireland.
B. Constitution of Australia.
C. Constitution of USA.
D. Constitution of France.


12. In the Constitution of India  the idea of concurrent list is taken from the constitution of which of the following nation?
A. Constitution of South Africa.
B. Constitution of Australia.
C. Constitution of Germany.
D. Constitution of Canada.


13. Abolition of Titles in Indian Constitution is appear on which of the following Article?
A. Article number 12.
B. Article number 13.
C. Article number 15.
D. Article number 18.






Answer Sheet:
1. C
2. A
3. B
4. D
5. C
6. B
7. D
8. D
9. C
10. A
11. A
12. B
13. D

Best of luck for your upcoming exam
Wednesday, July 23, 2014
1. The organization FIBA is related with which of the following game of sport?
A. Hockey.
B. Football.
C. Basketball.
D. Lawn Tennis.



2. Recently in which of these following state in India Solar thermal power plant is installed?
A. West Bengal.
B. Maharashtra.
C. Rajasthan.
D. Haryana.



3. Which Indian Organization issued RuPay Card Peyment System?
A. The Clearing Corporation of India Ltd.B. NPCI.
C. Royal Exchange.
D. BSC (Bahrain Financing Company).



4. What is the term ECB refers to in the field of banking and finance?
A. Environmental Commercial Borrowings.
B. External Commercial Borrowings.
C. External Commercial Border.
D. Extra Commercial Borrowings.



5. Wimbledon Championship is related to which of the following sport?
A. Football.
B. Lawn Tennis.
C. Hockey.
D. Cricket.



6. Which of the following is the currency of Afghanistan?
A. Afghan Afghani.
B. Peso.
C. Dinar.
D. Pound.



7. Which of the following South East organization has 10 members?
A. BRICS.
B. ASEAN.
C. IBSA.
D. OPEC.



8. Army Flag Day is observed on which of the following day?
A. 15th August.
B. 10th November.
C. 7th December.
D. 15th December.



9. Who is the current water resource minister of India?
A. Arun Jaitly.
B. Sushma Swaraj.
C. Uma Bharti.
D. Najma Heptulla.



10. Who won the Dadasaheb Phalke Award for Best female Singer?
A. Sreeya Ghosal.
B. Sunidhi Chauhan.
C. Asha Bhosle.
D. Akriti Kakar.



11. Vijay hazare trophy is related with which of the following sport?
A. Football.
B. Cricket.
C. Hockey.
D. Tennis.



12. Night blindness is a deficiency disease due to which of the following vitamin?
A. Vitamin A.
B. Vitamin B.
C. Vitamin C.
D. Vitamin D.



13. What is the full form of NVRAM, in the field of computer technology ?
A. Non Volatile Regular Access Memory.
B. Non Volatile Read Access Memory.
C. Negative Volatile Random Accessing Memory.
D. Non Volatile Random Access Memory.



14. Operating system (OS) is a what kind of software?
A. System Software.
B. Application Software.
C. Calculating Software.
D. Graphics Software.



15. What is the currency of Kuwait?
A. Rupee.
B. Kuwaiti Dinar
C. Dollar.
D. Taka.



16. Which of the following is the capital of Bhutan?
A. Delhi.
B. Thimphu.
C. Luanda.
D. Abuja.



17. Which of the following women is the head of the Reliance company?
A. Kiren Bedi.
B. Uma Bharti.
C. Neeta Ambani.
D. Chitra Ramakrishna.



18. Who won the 49th Jananpeeth Award?
A. Sachin Tendulkar.
B. Kedar Nath Singh.
C. Chetan Bhagat.
D. Gulzar.



19. Who control the Monetry policy in India?
A. SBI (State Bank of India).
B. Reserve Bank of India (RBI).
C. SEBI.
D. SIDBI.



20. What is the full form of CAG?
A. Central and Auditor General.
B. Comptroller and Auditor General.
C. Comptroller and Auditor Governor.
D. Centre and Auditor General.



Tuesday, July 22, 2014
1. Which of the following instrument is used to measure electric current?
A. Viscometer.
B. Nephetometer.
C. Galvanometer.
D. Tacheometer.



2. Which of the following is measured in a unit called Farad?
A. Distance.
B. Temparature.
C. Capacitance.
D. Speed.

.

3. Which element is used to reduce the glare in sunglass?
A. Layer of color in sunglasses.B. Magnification Device.
C. Polaroids.
D. Lead glass.



4. Why food is prepared in pressure cooker more quickly than normal pan?
A. Pressure cooker is deeper than normal pan.
B. Normal pan cannot absorb heat for a long time.
C. The boiling point of water raised in pressure cooker.
D. Pressure cooker is made of good quality metal that can increase the boiling point of water.



5. In an electric bulb the filament is made of which of the following metal?
A. Iron.
B. Tungsten.
C. Copper.
D. Zinc.



6. In battery what type of conversion of energy is happened?
A. Electric to Chemical Energy.
B. Chemical energy to electrical energy.
C. Mechanical to Electric Energy.
D. Chemical to Mechanical Energy.



8. The intensity of sound is measure by which of the following unit?
A. Horse Power.
B. Hertz.
C. Decibel.
D. Volt.



9. Which of the following is related with the popular Lamberts law in physics?
A. Contamination.
B. Illumination.
C. Illustration.
D. Conversion.



10. Why the sky appears blue to us?
A. because of Scattering.
B. because of too much air.
C. because of diffusion.
D. because of the presence of too much water.



11. Which type of lens is used in magnifying glasses?
A. Single vision lenses only.
B. Converging lens.
C. Corrective lens.
D. Trifocal lenses.



12. One British Thermal Unit is equal to how much calorie?
A. 152 Calorie.
B. 252 Calorie.
C. 552 Calorie.
D. 1252 Calorie.



13. What is Accelaration?
A. Acceleration is the changing of momentum of an object.
B. Acceleration is the rate of changing the speed of a movable object.
C. Accelaration is the rate of change of velocity of an Object.
D. Accelaration is the rate of change of sound of an object.



14. Dynamo coverts Mechanical energy into which of the following energy?
A. Chemical Energy.
B. Electrical Energy.
C. Mechanical Energy.
D. Sound Wave.



15. With respect to Gravitational force Earth pulls a body towards which direction?
A. Earth pulls body towards its center.
B. Earth pulls body towards its back.
C. Earth pulls body towards its left..
D. Earth pulls body towards its right.


1. Which foreign visitor visited Nalanda University during the reign of King Harsha?
A. Hieun Tsang.
B. Fa Hein.
C. Kutubuddin Aibak.
D. Ibn Battuta.




2. The title "Mahamana" is given to Madan Mohan Malaviya bywich of the following personality?
A. Mahatma Gandhi.
B. Subhas Chandra Bose.
C. Aristotle.
D. Rabindranath Tagore.




3. Who introduced "Ryotwari" settlement in Madras?
A. Thomas Munro.
B. Bahadur Shah I.
C. Pushyamitra Sunga.
D. Nagarjuna.




4. Who is the strongest among all of these Maratha kings?
A. Chhatrapati Shivaji.
B. Pratap Singh.
C. Aurangjeb.
D. Patwardhan.




5. Which of the following emporer build Char Minar?
A. Muhammad Quli Qutb Shah.
B. Babur.
C. Chandragupta.
D. Bindusara.




6. Which of the following Sikh Guru is the fourth one?
A.Guru Ram Das.
B. Guru Govind Singh.
C. Guru Arjun.
D. Guru Tegh Bahadur.




7. In which of the following country Gandhiji learn the art of Satyagraha?
A. South Africa.
B. USA.
C. Australia.
D. Canada.




8. Who is the founder of "Forward Bloc"?
A. Subhash Chandra Bose.
B. Surendranath Bose.
C. Asutosh Mukharjee.

D. Lord Canning.




9. Which of the following king was the most famous/popular king of the western Chalukyan dynasty?
A.Pulakesin II.
B. Alamgir II.
C. Bahadur Shah II.
D. Muhammad Shah.




10. The event of "Boston Tea Party" is associated with which of the following event?
A. American War of Independence.
B. Jaliwana Bag Massacre.
C. Battle of 1526.
D. Battle of Haldighat.




11. Who was the author of the book Sirr-i-Akbar?
A. Dara Shikoh.
B. Abul fazal.
C. Khwand Amair.
D. Munshi Mirza.




12. Sirin Kalam is a famous historical book. Who is the writer of this book?
A. Abdus Samad.
B. Babur.
C. Jahangir.
D. Rana Sangha.




13. Moti Masjid was build by jahangir in which of the following place?
A. Lahore.
A. Peswar.
C. Gujarat.
D. West bengal.




14. What is the meaning of the sufi word "Khalifah"?
A. Successor.
B. Dance.
C. Enjoyment.
D. Music.

1. Wasim jaffer is a well known- sports person associated with which of the following sports?
A. Football Player.
B. Cricket Player.
C. Chess Player
D. Kabadi Player.



2. Arjuna Award is given in which of the following field?
A. Education.
B. Literature.
C. Peace.
D. Sports.


3. The book 'The inheritance of loss' is written by which of the following author?
A. Rabindranath Tagore.B. Dilip D'Souza.
C. Chetan Bhagat.
D. Kiren Desai.



4. The freely available tools for the repair of software bug on internet is called as-
A. Patch.
B. Crack
C. Missing file.
D. Registration.



5. What is the full form of URL used for locating a particular page on the web?
A. Uniform Resource Loactor.
B. Universe Resource Locator.
C. Universal Resource Locator.
D.Unlimited Resource Locator.



6. What is Market share of a company?
A. Interest given by a company.
B. Percent share of a company.
C. Profit earned by a company.
D. The extra income from each user by per unit.



7. 'CHALLENGER' is the name of which of the following things?
A. Aircraft.
B. Tank.
C. War Missile.
D. Space shuttle.



8. Which of the following country is the India's largest trading partner in the world?
A. USA.
B. Australia.
C. Nepal.
D. China.



9. International Civil Aviation Day is observed on which of the following date?
A. December 1.
B. December 7.
C. December 10.
D. December 21.



10. If pH value of a solution is less than 7 then the solution is which of the following format?
A. Acidic.
B. Basic.
C. Neutral.
D. Alkalinity.



11. Vinegar contains which of the following acid?
A. Citric acid.
B. Lactic acid.
C. Butyric acid.
D. Acetic acid.



12. Oxidation is a kind of process which happened with which of the following technique?
A. Addition of Oxygen.
B. Removal of Hydrogen.
C. Both Addition of Oxygen and Removal of Hydrogen.
D. Nitrogen removal technique.






Answer Key:


1. B. Cricket Player.
2. D.Sports
3. D. Kiren Desai
4. A. Patch
5. A. Uniform Resource Loactor
6. B. percent share of a company.
7. D. Space shuttle
8. D.China
9. B. December 7
10. A. Acidic
11. D. Acetic acid
12. C. Both Addition of Oxygen and Removal of Hydrogen.
Monday, July 21, 2014
1. Who is the current chairman of SEBI(Security of Exchange Board of India)?
A. Arundati Bhattacharya.
B. U. K. Sinha.
C. Raghuram Rajan.
D. Urijit Patel.



2. The headquarter of OPEC (Organization Of Petroleum Exporting Countries) is situated at which of the following place?
A. Washington D.C.
B. Geneva, Switzerland.
C. Vienna, Austria.
D. Paris, France.



3. Which of the following country placed top at Global Peace Index 2014?
A. Iceland.B. Syria.
C. India.
D. USA.



4. Who composed the national anthem of India 'Jana Gana Mana'?
A. Amartya Sen.
B. Rabindranath Tagore.
C. Bankim Chnadra Bose.
D. Subhas Chandra Bose.



5. How many languages are there in Indian currency?
A. 5.
B. 15.
C. 17.
D. 25.



6. Who is the 23rd "Tirthankara" in jainism?
A. Mahavira.
B. Rishabha.
C. Parshanath.
D.Aranatha.




7. Which of the following ocean is the world's largest ocean?
A. Atlantic Ocean.
B. Pacific Ocean.
C. Indian Ocean.
D.Southern Ocean.



8. FIBA is a sports organization that formed on 18 June, 193. What is the full form of FIBA?
A. International Football Association.
B. International Basketball Federation.
C. Football India Best Association.
D. Federation of Indian Basketball Association.



9. On which of the following date Human rights day is observed?
A. 10th August.
B. 1st December.
C. 10th December.
D. 25th December.



10. Teflon is a polymer used for which of the following purpose?
A. Automobile Industries.
B. For Electronic goods.
C. Kitchen Ware (Nonstick).
D. Preparing Fruit Juices.



11. Virus or bacteria have which type of cell structure?
A. Eukaryotic type.
B. Prokaryotic type.
C. Cells that structured with microtubules.
D. Structured with cytoskeleton.


Thursday, July 17, 2014
1. Which of the following is a system software?
A. Microsoft Word.
B. Linux.
C. Firefox.
D. Microsoft Paint.



2. What of the following storage unit is the most lowest storage unit of the computer system?
A. Byte.
B. Kilo Byte.
C. Mega Byte.
D. Tera Byte.



3. A popular website named as Alexa.com is used as which of the following purpose on the web?
A. Software to create super computer.B. Hardware Device.
C. Online web analytic tool.
D. Mobile Phone Company.



4. What is the function of Volatile memory?
A. Even after power goes off data still remain in the memory.
B. Data get lost when power goes off.
C. When power goes off data transferred to other devices.
D. Volatile memory can not able to hold data.



5. Hub is what kind of device used in the filed of computer technology?
A. Software installation device.
B. Computer Networking device
C. Power generating device.
D. External Memory Devices to store backup data.



6. Which of the following storage unit is called as 'Quartet'?
A. Byte.
B. Nibble.
C. Bit.
D. Kilo Byte.



7.  Which of the following is/are the operation of TCL(Transaction Control Language)?
A. COMMIT.
B. ROLLBACK.
C. SAVEPOINT.
D. HIDDEN.



8. NetBeans is a popular IDE(Integrated Development Environment) primarily used for the development of which of the following aspect?
A. Artificial Intelligence.
B. Java programming Language.
C. Networking Operation.
D. Social media tools.



9. W3C is the standard organization for WWW (World Wide Web). What is the full form of W3C?
A. Wonderful and Widest Web Consortium.
B. World Widest Web Consortium.
C. World Wide Web Consortium.
D. World Wave Web Consortium.



10. How we can change a regular fonts into a Italics in Microsoft Word?
A. By pressing ctrl+I.
B. By pressing ctrl+B.
C. By pressing ctrl+T.
D. By pressing ctrl+L.






 

Answer: 
1. B
2. A
3. C
4. B
5. B
6. B
7. D
8. B
9. C
10. A


1. At first how much money will the BRICS countries will contribute to form the New Development Bank?
A. $10.
B. $50.
C. $100.
D. $1000.



2. In the recently announcement of the annual Budget of India, the FDI limit in defense sector raise from 26% to-
A. 35%
B. 49%
C. 55%
D. 65%



3. The first president of the newly formed "New Development Bank" by BRICS countries will be from which of the following nation?
A. Brazil.B. Russia.
C. India.
D. China.



4. RBI (Reserve Bank of India) has set a minimum capital of how much to form small banks?
A. 50 crore.
B. 100 crore.
C. 1000 crore.
D. 10000 crore.



5. Johannesburg is a place situated in which of the following country?
A. India.
B. China.
C. South Africa.
D. Brazil



6. At 2014, 6th BRICS Summit held in Fortaleza, Brazil. In this summit a new BRICS bank named as 'New Development Bank' formed with 100 billion dollar. The Headquarter of the newly formed BRICS Bank will be in-
A. Delhi, India.
B. Shanghai, China.
C. Rio De Jenerio, Brazil.
D. Cape Town, South Africa.



7. Balramji Das Tandon recently appointed as the governor of which of the following state in India?
A. Uttar Pradesh.
B. Chhattisgarh.
C. West Bengal.
D. Gujarat.



8. Nadin Gordimer a famous Nobelist died recently was from which of the following country?
A. India.
B. Bangladesh.
C. Australia.
D. South Africa.



9. Durand Cup Football Tournament 2014 will be held in the month of October in which of the following place in India?
A. Kolkata.
B. Goa.
C. Delhi.
D. Mumbai.



10. As per the study by Global Trends in Antibiotic Consumption which country is the largest consumer of Antibiotics?
A. China.
B. USA.
C. India.
D. Australia.





Answer of Quizzes: 
1. A
2. B
3. C
4. B
5. C
6. B
7. B
8. D
9. B
10. C

Tuesday, July 15, 2014
1. Real time operating system serves program without any buffering delays. Which of the following is/are a popular real time operating system?
A. RTLinux.
B. LynxOS.
C. Windows CE.
D. All of these.



2. .jpeg is an exmple of which type of file format?
A. Program file.
B. Executable file.
C. Music file.
D. Image file.



3. Printers that operates by striking on the ink ribbon to mark on the paper which makes typically loud sound are what kind of printers?
A. Impact Printers.B. Non-Impact Printers.
C. Laser Printers.
D. ink-jet Printers.




4.  We all know the term Windows XP associated with the field of computer. What does 'XP' means?
A. Expenses.
B. Experiments.
C. Experience.
D. Extra Passion.



5. Most of use the setup file for the installation of any software. What type of file format is used for these type of setup files?
A. .xls
B. .txt.
C. .exe
D. .doc


 
6. Non-Impact Printers operates soundlessly and are mostly of modern type. Which of the following is an example of Non-Impact Printers?
A. Dot matrix printers.
B. Laser printers.
C. Ink-jet printers.
D.
Laser printers and Ink-jet printers are both.



7. which of the following is the most popular Operating system (system software) used all over the world?
A. Windows.
B. DOS.
C. Adobe Reader.
D. VMware.



8. Software are of two types; System software and Application software. System software helps the computer to co-operate between hardware and other application software. Which of the following is a system software?
A. Firefox.
B. Microsoft Office.
C. Operating System.
D. Microsoft Excel.



9. Non-volatile type memory means the data still remain in the memory even the electric power not exist. Which of the following is an example of Non-Volatile Memory?
A. RAM.
B. S-RAM
.
C. ROM.
D. D-RAM (Dynamic Random Access Memory).



10. Which of the following memory type is smaller, faster and costlier than main memory?

A. ROM.
B. RAM
C. Cache Memory.
D. D-RAM.


Monday, July 14, 2014
1. Balance sheet depicts about which of the following aspects?
A. the share of capitals.
B. the share market rates.
C. the financial position for a bank of a certain period.
D. the interest rate of a bank.



2. RBI (Reserve Bank of India) can borrows money from banks at which of the following rate?
A. Liquidity Adjustment Facility.
B. Repo rate.
C. Reverse Repo rate.
D. Bank rate.



3. Banks can borrows money from RBI (Reserve Bank of India) at which of the following rate?
A. Reverse Repo Rate.B. Repo Rate.
C. Statutory Liquidity Ratio.
D. MSF(Merginal Standing Facility).



4. Senior Citizens can get benefit from which of these following scheme?
A. Reverge Mortgage.
B. Mid-Day-Meal.
C. Paheli Udaan.
D. Sukanya Samriddhi Accounts.



5. What is the need of Prevention of Money Laundering Act?
A. Bring money from Urban areas.
B. Bring money from illegal activities.
C. Bring money from businessman's.
D. Bringing money from famous persons only.



6. Export Credit Gurantee Corporation (ECGC) is an organization involve in providing guarantee to which of the following aspects?
A. All the People of the country.
B. Only financial Institutions.
C. Importers.
D. Exporters.



7. Which of the following is a part of Product marketing?
A. earn profit by selling products.
B. sell of products.
C. frequent change of products an announcing new products.
D. making product reliable for customer.



8. Which of the following terms is not associated with finance and banking sector?
A. SLR (Statutory Liquidity Ratio).
B. Hundi.
C. CRR (Cash Reserve Ratio).
D. HIV.



9. Joint Liability Groups (JLG) is a group formed for farmers by which of the following organization?
A. RBI (Reserve Bank of India).
B. SEBI (Securities and Exchange Board of India).
C. NABARD.
D. CIBIL (Credit Information Bureau Limited is India).



10. Federal Reserve System is a banking organization of which of the following nation?
A. Australia.
B. Switzerland.
C. USA.
D. Canada.


Q 1. A scheme launched by Government of India to take in resolution of customer complain related to the services offered by banks is called as-
A. Banking Ombudsman.
B. Financial Inclusion.
C. Insurance Guarantee Act.
D. ATM Services.



Q 2. What is IFSC code related to banking and finance?
A. IFSC code is used for banking transactions by Business Persons.
B. Indian Financial System Code (IFSC) is an alphanumeric code which is printed on cheques.
C. IFSC codes helps public to invest in Share Market.
D. This is a financial code for ATM related transactions.



Q 3. What is the full form of FIMMDA in the field of banking and finance?
A. Financial Incentive Money Markets Derivatives Association.B. Fixed Income Money Markets Direct Acknowledgement.
C. Fixed Income Money Markets Derivatives Association.
D. Fixed Investment Money Markets Directive Association.



Q 4. Who many digit exist in a MICR (Magnetic Ink Character Recognition) code?
A. 5 digits.
B. 9 digits.
C. 11 digits.
D. 16 digits.



Q 5. In which of the following states of India first Islamic bank is proposed to be set up?
A. Madhya Pradesh.
B. Maharashtra
C. Kerala
D. Haryana.



Q 6. What is financial inclusion?
A. Keep all baking sector under a common organization.
B. Easy accessing facilities through various services.
C. Providing luxury services for business persons.
D. Maintaining the minimum assets for all banking sectors.



Q 7. Operation by Cheque's is permitted in which of the following account type?
A. Savings bank accounts.
B. Current accounts.
C. both Savings bank accounts and current accounts.
D. Only Demat Accounts.



Q 8. Tata Communications Payment Solutions Ltd. (TCPSL) brings the first-ever white label Automated Teller Machines (ATMs) at Mumbai in 27th june, 2013 named as-
A. VISA.
B. Simon.
C. Indicash.
D. Master Card.



Q 9. Banks need liquidity to meet which of the following objectives of banking?
A. To meet user engagement.
B. To meet deposit withdrawal and Fund loan demands.
C. To satisfy the customer.
D. To gain profit.



Q 10. Which is the fastest mode of transaction?
A. IMPS (Immediate Payment Service).
B. RTGS (Real time gross settlement).
C. NEFT (National Electronic Funds Transfer).
D. Wire Transfer.



Q 11. What is the full form of IRR as used in banking/financial sectors?
A. International Rate of Return.
B. Internal Ratio of Return.
C. Internal Rate of Return.
D. Internal Ratio of Reinvestment.



Q 12. On 8th may, 2014 Rupay is dedicated to India by Indian president Pranab Mukherjee at Rashtrapati Bhavan, New Delhi. NPCI (National Payments Corporation of India) with a partnership with which organization launched the Rupay card payment system?
A. VISA.
B. Discover Financial Services (DFS).
C. Master Card.
D. Maestro.


Q 1. One of the major challenges banking industry is facing these days is deliberate efforts of some people to
activities in circulation. Which act is passed to prevent this activity?
A. RBI Act.
B. Transactional Rights.
C. Prevention of Money Laundering Act.
D. The State Financial Corporations Act.



Q 2. What is the Full form of EFT, a system used for money transaction?
A. Electronic Fund Term.
B. Elegant Fund Transfer.
C. Electronic Fundamental Transfer.
D. Electronic Fund Transfer.



Q 3. Which organization provides guarantee to the exporters?
A. RBI.
B. SEBI.
C. Export Credit Guarantee Corporation.
D.World Bank.



Q 4. Bank pays interest rate on saving account on which of the following term basis?
A. Montly basis only.B. Quarterly basis only.
C.  Daily basis.
D. Annual Basis.



Q 5. Which organization provides credit history of the borrowers?
A. CIBIL (Credit Information Bureau India Limited).
B. EXIM Bank.
C. SBI (State Bank of India).
D. SEBI (Securities and Exchange Board of India).



Q 6. A nationalized bank comes under which of the following category?
A. A private sector bank.
B. A public sector bank.
C. A foreign bank.
D. NBFCs (Non Banking Financial Corporations).



Q 7. Expand the term ALM, as used in Banking/Finance sector?
A. Asset Level Management.
B. Accounting Liability Management.
C. Asset Liability Management.
D. Advertisement Liability Management.



Q 8. What is the full form of the term LIBOR as used in Financial/Banking sector?
A. Limited Inter Bank Offered Ratio.
B. Liability Inter Bank Overseas Rate.
C. London Inter Bank Offered Rate.
D. London International Bank Offered Ratio.



Q 9. One single statement that depicts the financial position of a bank and/or business enterprise at a given point of time is called as-
A. Deposit withdrawal limit.
B. Saving Interest rate.
C. Balance Sheet.
D. Expenditure.



Q 10. When a customer draws a cheque on a bank-
A. it is mandate for all bank to pay.
B. it is not mandatory to pay by the issuing bank.
C. it is mandate on that bank only to pay.
D. it is mandate for the issuing employee of that bank to pay.



Q 11. The Reverse mortage scheme is launched to give benefit to which of the following groups of
society?
A. Senior Citizens.
B. Adults Only.
C. Super Senior Citizens only.
D. Under 18 years of age.



Q 12. Expand the term FSDC which is used in financial sectors?
A. Financial Sustainability and Development Council.
B. Financial Stability and Development Corporation.
C. Fundamental Stability and Development Council.
D. Financial Stability and Development Council.



Q 13. What does the letter 'M' depict in the term SME as used in the financial world?
A. Money.
B. Minimum.
C. Maximum.
D. Medium.



1. What is Financial inclusion, a term used frequently in the field of banking and finance?
A. financial help for only business persons.
B. financial help to only Urban people.
C. financial helps to everyone at affordable cost.
D. financial aid for no income persons only.



2. What is Hot Money?
A. A amount of money stored in a country to get benefit from it.
B. A currency of a country.
C. It is the money earner by exporting and importing of the countries goods.
D. It is the money of all the politicians of a country.



3. What is Misselling, a term associated with share market?
A. to sell products only to rich persons.B. selling of somebody's share without informing him.
C. offering higher return than other financial agencies to destroy their position in the market.
D. selling only demo products.



4. RBI (Reserve Bank of India) is planning to bring up plastic currency notes. What will be the benefit of this?
A. People will like plastic notes more than paper currency.
B. The lifetime of the plastic currency notes will be longer.
C. Plastic note will be detected by money machines easily.
D. Plastic notes will reduce cost of making.



5. Money lender for small borrowers is what kind of activity?
A. formal activity.
B. informal activity.
C. both formal and informal activity.
D. its is a activity of famous business persons.



6. 100 bsp (basis points) is equal to how many percentage point?
A. 1 percentage point.
B. 10 percentage point.
C. 10 percentage point.
D. 100 percentage point.



7. What is Repo rate in the field of banking industry?
A. It is the rate at which RBI borrows money from banks.
B. It is the rate at which General people borrows from banks.
C. It is the rate at which Banks borrows money from supreme banking authority.
D. It is the rate at which Banks borrows money from other banks.



8. It is shown that most of the times Reverse repo rate is 1 percent less than which of the following rate used in banking sector?
A. CRR.
B. Repo Rate.
C. SLR.
D. Bank rate.



9. MSF(Merginal Standing facility) is being introduced by RBI in its monetory policyof which of the following period?
A. 2009-2010.
B. 2010-2011.
C. 2011-2012.
D. 2013-2014.



10. Which of the following is the final borrowing option for banks?
A. LAF (Liquidity Adjustment Facility).
B. MSF (merginal Standing Facility).
C. Both LAF and MSF.
D. Equity Shares.



Q 1. The RBI has asked banks to spell out their policy, procedures and size of the business on which aspects of banking?
A. Wealth management.
B. Policy management.
C. Security management.
D. Marketing management.




Q 2. Through which sources domestic funds are raised by companies?
A. Insurance policies.
B. Saving Only.
C. IPO, FPO and Commercial papers.
D. Share market investments.




Q 3. Why government wants RBI to tighten prudential norms for NBFCs?
A. to gain maximum profit from these NBFCs.B. It is to protect NBFCs from any impact of possible economic slowdown.
C. to help consumers from unwanted services by these NBFCs.
D. to help other companies that are using services from NBFCs.




Q 4. Why Basel II norms are to be followed by commercial banks?
A. For Balance sheet management.
B. For Risk management.
C. For maximizing profit from various baking sectors.
D. For building a good relationship with their opponents.




Q 5. Who will set up core banking infrastructure for rural banks?
A. SEBI.
B. NABARD.
C. RBI.
D. SBI.




Q 6. The rate of interest charged by RBI for lending money to various commercial banks by re discounting the bills in India is called as-
A. Insurance policy rate.
B. Reverse Repo rate.
C. Bank rate.
D. CRR.




Q 7. What the term NPA is banking terminology denotes?
A. Non-Profit Assets.
B. Negative performing Assets.
C. Non-performing Assets.
D. Natural Performing Advertisements.




Q 8. What is FOREX?
A. It is a share market where only big investors are eligible for investment.
B. FOREX is the insurance market for senior citizens.
C. It is a market place for buying of one currency and selling of another currency.
D. FOREX market helps banks to decide savings interest rate.




Q 9. What is the full form of FLCC?
A. Fundamental Literacy and Credit Counseling.
B. Financial Literacy and Credit Counseling.
C. Financial Limited and Credit Corporation..
D. Foundation of Literacy and Corporate Counseling.




Q 10. What is the gap between total expenditure and total receipts of the Government is called?
A. Fiscal Deficit.
B. Balance Sheet.
C. Financial Receipt.
D.Commercial papers.




Q 11. The approach of 'Micro Credit' or 'banking with the poor' is comparatively a new concept in the field
of rural credit. This approach has been tried very successfully in which country?
A. Pakistan.
B. India.
C. Nepal.
D. USA.




Q 12. For violating of foreign portfolio investment guidelines SEBI can penalize which of the following organization?
A. only public sector organizations.
B. only private companies.
C. only banking institutions.
D. any commercial company.


1. What is the full form of NDTL related the banking and finance activity?
A. Net Demand and Time Liabilities.
B. National Demand and Time Liabilities.
C. Net Demand and Term Lease.
D. National Demand and Term limit.



2. First Governor of RBI Sir Osborne Smith was present between which of the following period?
A. 1949-1952.
B. 1952-1957.
C. 1935-1937.
D. 1947-1949.



3. Which banking organisation is involved in regulating and maintaining RRB's(Regional rural banks)?
A. NABARD.B. CIBIL.
C. BCSBI.
D. State Bank of India(SBI).



4. Cooperative banks in India is controlled by which of the following organization?
A. RBI.
B. NASDAQ.
C. NABARD.
D. Forex.



5. Which bank at first started the EMI (Equated Montly Installment) system on Debit Card Payment?
A. AXIS Bank.
B. ICICI Bank.
C. SBI (State Bank of India).
D. HDFC Bank.



6. Indian persons equals to or above 80 years of age is called as-
A. Junior Citizen.
B. Senior Citizen.
C. Super Senior Citizen.
D. Retired persons.



7. In India to be a senior citizen the age must be equals to or above of which of the following year?
A. 18 years.
B. 30 years.
C. 40 years.
D. 60 years.



8. What is EMI(Equated Monthly Installment), a term used in the field of marketing and finance?
A. fixed payment given on yearly basis.
B. fixed payment given on mothly basis.
C. fixed payment given on weekly basis.
D. fixed payment given in daily basis.



9. Retail banking involves in which of the following activity?
A. dealing with large business correspondents.
B. direct dealing with customers.
C. dealing with other banks.
D. dealing with banking headquarters.



10. Personal loans is a service offered by which of the following banking type?
A. wholesale banking.
B. retail banking.
C. both wholesale and retail banking.
D. certificates of deposits (CD's).


Q 1. We heard the term 'CBS' in baking operation. What does it mean by 'CBS'
A. Central Banking System.
B. Corporate Banking System.
C. Core Banking System.
D. Core Business System.




Q 2. As per the newspaper reports the RBI is planning to introduce 'Plastic Currency Notes'. What are the
benefits of plastic notes?
A. Plastic currency is easily acceptable.
B. Their self life will be longer.
C. Plastic is more environment friendly than paper.
D. All of these.




Q 3. 'Sub Prime Lending' is a term applied to which of the following persons?
A. borrowers with good credit history.B. those borrowers who does not have a good credit history.
C. Both A and B.
D. Both Borrowers and Lenders.




Q 4. As per the newspaper reports the small borrowers in rural areas still prefer to take informal route for their
credit needs. Which of the following is the 'informal route' of credit in financial sector?
A. Insurance.
B. Money Lender.
C. Share Market.
D.All of these.




Q 5. What is meant by 'Underwriting' the term frequently used in financial sector?
A. A person who is capable but ignores to pay loan amount.
B. Providing false cheques.
C. The Act of taking on a risk for a fee.
D. Providing no interest at all.




Q 6. 'Financial inclusion' is the latest powerful tool adopted by Reserve Bank of India to fulfill the basic objective of-
A. providing loans for business  persons.
B. connecting every Indian to the country's Banking system.
C. connecting all ATM providers into one.
D. providing subsidy for only BPL(Below Proverty Line) people.




Q 7. Which banking application authorizes a bank to block a specific sum of money in an individuals bank account to be invested in an initial public sector?
A. BSBDA (Basic Savings Bank and Deposit Account).
B. Account for investment in Share Market.
C. ASBA (Application Supported blocked amount).
D. Provident Fund Account.




Q 8. An economic boundary where no outside activity will happen within this boundary. It means no import and exports within this boundary. So, it will be totally self-dependent behavior of a economy. This types of economy called as-
A. Open Economy.
B. Environment Friendly Economy.
C. Closed economy.
D. Sustainable Economy.




Q 9. Retail banking is a banking business which will happen directly with individual persons or customers. Where whole banking is a banking business with-
A. small businesses or individuals.
B. large business enterprises.
C. both A and B.
D. business related to banking industry only.




Q 10. To invest in share market a special kind of account is needed. What is the name of that account?
A. Basic Savings Account.
B. Demat Account.
C. PPF Account.
D.Special Account for Senior Citizens.


1. Which of the following Bank taken over the centurion Bank of Punjab?
A. ICICI Bank.
B. Axis bank.
C. Punjab National Bank.
D. State Bank of India.



2. Which of the following nation is the originator of the concept of Micro finance?
A. India.
B. Pakistan.
C. Bangladesh.
D. Sri Lanksa



3. The term ULIP is used in insurance sector. What is the full form of 'ULIP'?
A. Universal Linked insurance plan.B. Unit Limited insurance planning.
C. Unit Linked insurance plan.
D. Uncommon Linked insurance planning.



4. What is the main function of I.M.F?
A. solve any business issue related to co-operative banks.
B. solve balance of payment problems of member countries.
C. examine for unusual activity in the nations.
D. solve only issues related to employees.



5. RBI has asked banks to make a plan to provide banking services to all villages having a population upto 2000. This directive issued by the RBI will fall in RBI's-
A. Agricultural development only.
B. Plan for financial Inclusion.
C. planning for banking technology development only..
D. plan for market growth only.



6. The Forward Markets Commission is responsible for regulation of which type of trading in India?
A. Currency.
B. Commodities.
C. Insurance policy.
D. Share markets only.



7. What is the full form of EFTPOS in the field of banking technology?
A. Electronic funds transfer at point of service.
B. Electronic funds transfer at point of sale.
C. Electronic future transfer at point of service..
D. Easy funds transfer at point of sale.



8. Which of the following is a example of EFTPOS?
A. door to door sale.
B. payment through debit cards.
C. investment in share.
D. providing loans for business.



9. What is Dividend of a company?
A. losses of the company.
B. part of company's profit.
C. total earnings of a particular person of a company.
D. companies share in the market.



10. People invest in company's share. And after getting the profit company's earning is divided between their share holders which is called as-
A. Distribution of sale.
B. Result of Investment.
C. Dividend.
D. Deficit.