Current Affairs March 2020: Current GK Questions Answers March 2020

Read the latest and most important current affairs of March 2020. Here you can know about the current trending national & international news & happenings of the month of March, 2020. You can also practice current gk based questions answers and quizzes of the month of March, 2020 which are important to stay updated for job exams & interviews.

Current Affairs Questions March 2020 by Generalknowledgerock

GK & Current Affairs Questions Answers March, 2020

Q1.

Recently the Government of India has enrolled a superhero to clear doubts and share health tips with kids related to Coronavirus. The superhero named as-

  • (A) Virat
  • (B) Vaayu
  • (C) Vinit
  • (D) Vinay
Show Answer with Explanation
Answer: Option B
Explanation: No Explanation.

Q2.

Which of the following country has recently declared that it will host the virtual G20 leaders’ summit 2020?

  • (A) United States
  • (B) Saudi Arabia
  • (C) India
  • (D) Sri Lanka
Show Answer with Explanation
Answer: Option B
Explanation:

Saudi Arabia recently announced that it will host the virtual G20 leaders’ summit which will address the latest situation of Corona Virus pandemic (COVID-19). Also there will be discussion on how to boost global economy.


Q3.

Who has been recently appointed as the deputy governor of Reserve Bank of India, whose term will expire on April, 2 2020?

  • (A) BP Kanungo
  • (B) NS Vishwanathan
  • (C) Michael Patra
  • (D) MK Jain
Show Answer with Explanation
Answer: Option A
Explanation: No Explanation.

Q4.

Recently Indian Railways has decided to modify how many coaches into isolation for quarantine facilities in coronavirus covid-19 situation?

  • (A) 10,000
  • (B) 20,000
  • (C) 30,000
  • (D) 50,000
Show Answer with Explanation
Answer: Option B
Explanation: No Explanation.

Q5.

Recently Spain has banned funeral ceremonies until-

  • (A) April 11, 2020
  • (B) May 11, 2020
  • (C) June 11, 2020
  • (D) July 11, 2020
Show Answer with Explanation
Answer: Option A
Explanation: No Explanation.

Q6.

Due to Covid-19, The Maharashtra government has cut how much percent of salary from the Chief Minister & Other Member of Legislative Assembly and Legislative Council?

  • (A) 20%
  • (B) 50%
  • (C) 60%
  • (D) 80%
Show Answer with Explanation
Answer: Option C
Explanation: No Explanation.

Q7.

On March 31, 2020 The Ministry of Tourism has launched a portal to support foreign tourists. The name of the portal is-

  • (A) Stranded in India
  • (B) Foreigners to India
  • (C) Tourism in India
  • (D) Landed in India
Show Answer with Explanation
Answer: Option A
Explanation: No Explanation.

Q8.

Recently Indian Institutes of Technology Madras (IIT-Madras) has partnered with which of the following two industries for the research in Artificial Intelligence (AI) and magnetic nanoparticles-based products?

  • (A) Intuit & iRunway
  • (B) MagGenome Technologies and BUDDI Health
  • (C) John Deere & KPMG
  • (D) Komli Media Pvt. Ltd. & Sybase.
Show Answer with Explanation
Answer: Option B
Explanation: No Explanation.

Q9.

Who is the current Director-General of the Word Health Organization (WHO)?

  • (A) Tedros Adhanom
  • (B) Margaret Chan
  • (C) Zhong Nanshan
  • (D) Sania Nishtar
Show Answer with Explanation
Answer: Option A
Explanation: No Explanation.

Q10.

NASA recently announced about its Sun Radio Interferometer Space Experiment (SUNRISE) mission to study about-

  • (A) Jupiter and Saturn.
  • (B) detect light from extrasolar planets.
  • (C) moon behaviour.
  • (D) Giant solar particle storms.
Show Answer with Explanation
Answer: Option D
Explanation:

On March 30, 2020, NASA selected a new mission to study how Sun generates & releases giant space weather storms. The mission is known as Sun Radio Interferometer Space Experiment (SUNRISE) mission. The aim of the mission is to study the causes of giant solar particle storms.


No comments